Veckans nyord: seinfeldval

Text:

I skrivande stund tycks avståndet mellan den rödgröna regeringen och Alliansen vara tillräckligt stort för att utlösa en regeringskris. Men inför höstens riksdagsval tycktes däremot de politiska skiljelinjerna vara ovanligt tunna. Så tunna att vissa ansåg att det handlade om ett seinfeldval.

I tv-serien Seinfeld talades det gång på gång om att den inte handlade om någonting. I en varudeklaration av seriens innehåll skulle det alltså stå ingenting. I Metro drog Johan Norberg inför riksdagsvalet paralleller mellan Seinfeld och de två politiska blocken:

”Ingenting” är inte tillräckligt för att få någon att titta. George berättar för NBC att publiken också måste älska huvudpersonerna. Det finns välskrivna roller inför 2014. Löfven, fosterbarnet som blev Metallbas och som aldrig eftersträvade en egen maktposition, men övertalades. Reinfeldt, fightern som förändrade sitt parti och blev den som bröt S-dominansen över Sverige. Och flera andra partiledare kommer att försöka sig på Kramerliknande akrobatiska entréer i debatten. Men om de inte pratar om vad de verkligen vill kommer Seinfeldvalet 2014 att reduceras till spel och positionering. ”Inget händer i showen, precis som i livet”, som George konstaterar. ”Varför tittar nån då?” frågar NBC-bossen. ”För att det är på tv.”

I Dagens Nyheter tog Ewa Stenberg upp tråden. I en kommentar skrev hon att likheterna mellan blocken skulle kunna gynna partier som på något sätt avvek från politikens mittfåra:

Jerry Seinfeld skapade en tv-serie om ingenting. Nu försöker Moderaterna och Socialdemokraterna skapa en valrörelse om ingenting. Hittills är den ingen succé. I stället gynnas tydliga utmanare som SD, MP, V – och kanske Fi. Riksdagsvalet 2014 riskerar att gå till historien som Seinfeldvalet. En valrörelse med ledande karaktärer som kan snacka klatschigt om lite, hantera vardagens utmaningar och forma kompislaget.

Valets stora segrare blev just Sverigedemokraterna. I går valde partiet att dra vågmästarrollen till sin spets när vikarierande ledaren Mattias Karlsson meddelade att Sverigedemokraterna inte skulle rösta på den egna budgeten och inte heller på den rödgröna budgeten, utan på Alliansens budget. Om agerandet i slutändan leder till extra val eller att en ny regering – med eller utan nuvarande statsministern Stefan Löfven – tar över är just nu oklart.

En sak som är säker är att Sverigedemokraternas agerande kommer att sätta sina spår i den politiska debatten. Kanske gör det så att nästa val – vare sig det blir inom kort eller om fyra år – inte blir ett seinfeldval.

Anders

Foto: Viasat