Veckans nyord: räkmacka
I dag kan curlingföräldrar se till så att barn glider fram på en räkmacka. Åtminstone sedan 1970-talet har just räkmackan symboliserat en tillvaro utan svårigheter. Nytt är att räkmacka även blivit ett verb.
Där ostmackan symboliserar vardaglighet har räkmackan länge betraktats som en symbol för lyx. Majonnäs, kokt ägg, sallad, citron och en dillkvist är standard. Andra vanliga pålägg på en räkmacka är röd lök, avokado, kaviar, gurka och smör. Och räkorna ska helst vara handskalade.
Den bildliga betydelsen är sedan länge etablerad i svenskan. I dagens Aftonbladet kopplas räkmackan ihop med 40-talisterna:
40-talisterna är en vinnargeneration, som växte upp när svensk ekonomi gick som tåget. De får höra att de åkt räkmacka genom livet.
Men på senare år har räkmackan gjort en klassresa – från substantiv till verb. Det första belägget på verbet räkmacka är från 2007. Då är det en bloggare som listar positiva saker i livet:
jag räkmackade mig halvvägs in på nytt jobb och nya svindlande höjder
Ett annat belägg är från 2015. Så här beskriver en bloggare sin skolgång:
Visst, jag har fan inte mycket till plugg i skolan, jag skämtar dagligen om hur skevt lite vi har och hur jag bara räkmackar mig igenom skolan med oförtjänt bra betyg.
Anders