Veckans nyord: pysselsättning

Text:

Sällan är politiker så språkligt kreativa som när de ska fördöma motståndares förslag. När Alliansen regerade samtidigt som arbetslösheten ökade anklagades den av oppositionen för att ägna sig åt pysselsättning. Efter regeringsskiftet i höstas dröjde det inte länge förrän samma anklagelse riktades mot de rödgröna.

Inför valet 2006 talade Alliansen mycket om den massarbetslöshet som de ansåg att Socialdemokraterna orsakat under sin tid vid makten. In i debatten kom politiska nyord som anställningsbarhet och arbetslinjen. Åtta år senare hade antalet arbetslösa svenskar ökat – men då ville Alliansen inte längre tala om massarbetslöshet.

Nu ska Socialdemokraterna och Miljöpartiet försöka få bukt med arbetslösheten. Om den nya regeringen lyckas infria alla vallöften om förbättrad sysselsättning återstår att se. Annie Lööf, ledare för Centerpartiet, kallar på Twitter regeringens recept för ”AMS-trams, pysselsättning & hittepå-jobb”. I stället efterlyser hon i en rapport satsningar som ger fler riktiga jobb.

Åtminstone en sak är Alliansen och de rödgröna överens om. Riktiga jobb är synonymt med sysselsättning. Arbetsmarknadsåtgärder är däremot ofta synonymt med pysselsättning.

Bilden av pysselsättning är jobb som inte skulle utföras om de inte ingick i en arbetsmarknadsåtgärd eftersom det inte är nödvändigt att de utförs. De pysselsatta sysslar för att fylla ut tiden och – möjligen – för att snygga till statistiken.

I ett blogginlägg från sommaren 2013 var det socialdemokraten Ylva Johansson som beskyllde Alliansen för att ha lagt fokus på pysselsättning:

Fas 3 måste få ett slut! Istället för att hitta på ”pysselsättning” måste människor få chans till riktigt jobb eller riktig utbildning.

Pysselsättning är belagt i svenskan sedan 1996. Sysselsättning har funnits i språket sedan 1764.

Anders

Foto: Istockphoto