Veckans nyord: psykiskt förkyld
Att sjukanmäla sig för en förkylning får knappast chefen att höja på ögonbrynen. Men att stanna hemma på grund av psykisk ohälsa är fortfarande tabu. Att sjukanmäla sig utan att hyckla om att skälet är psykisk ohälsa kan kallas att vara psykiskt förkyld.
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. I takt med att fenomenet uppmärksammats har det också tappat en del av sin negativa laddning. Ändå är det i dag alltjämt vanligt att inte berätta för sin arbetsgivare om psykisk ohälsa.
En som vill ändra på det är Emmy Rasper. I en krönika i Göteborgs-Posten skriver hon att fler borde våga berätta om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Då skulle till exempel ångest också bli mindre tabubelagt:
Nästa gång du mår dåligt i hjärnan – ljug inte! Säg att du är psykiskt förkyld. Ingen feber alls faktiskt, bara lite psykiskt förkyld. Det ska jag börja göra.
En psykisk förkylning skulle alltså kunna jämföras med en traditionell förkylning. Symtomen ger med sig efter en tid men tillfrisknandet går ofta bättre för den som befinner sig i hemmet. Därför kan arbetsgivaren räkna med att det vid en psykisk förkylning handlar om några dagars frånvaro från jobbet.
I ett blogginlägg skriver Marica Källner om att vara psykiskt förkyld. Hon beskriver det som ett tillstånd mellan motsatserna frisk och sjuk:
Det är söndagskväll och allt snurrar. Jag har suttit hopsjunken över boken om moralfilosofi och diskuterat (med mig själv) Platons syn på mental hälsa. Tänker på det där med mental hälsa, obalans i själen och rättrådighet, tänker att det stämmer. Att om en människa har balans i sin själ handlar hon rättrådigt. Känns självklart. Däremot kan det låta simpelt: en rättrådig människa har mental hälsa, en människa som handlar fel är psykiskt sjuk. Tänker att det inte är så enkelt, att vi ser för hårt på mental ohälsa. Människan behöver inte vara frisk eller sjuk, det finns mellansteg. Tänker att en människa kan vara psykiskt förkyld.
Anders
Foto: Istockphoto