Veckans nyord: partysvensk

Text:

Partysvensken har flyttat västerut, trängs ofta i en lägenhet i Oslo med flera andra unga svenskar, jobbar inom servicenäringen och festar. Partysvenskarna sägs vara uppskattade av arbetsgivarna – men inte alltid av andra norrmän.

Gott om jobb och högre löner. Det är två skäl till att tiotusentals unga svenskar de senaste åren valt att flytta till Norge för att arbeta. För den som inte vill plugga vidare efter gymnasiet har Oslo för många blivit ett alternativ. Jobben finns framför allt inom servicenäringen, som på restauranger och uteställen.

Expressen skriver att vissa ser på partysvenskarna som andra klassens medborgare. Inte sällan tar de jobben som norrmännen själva ratar. Visserligen är det dyrt att leva i Norge, men de förhållandevis höga lönerna gör ändå att partysvenskarna har råd att festa:

Beroende på vem man frågar får man olika svar när man frågar vad ”Partysvensk” egentligen betyder. Begreppet används om unga svenskar som jobbar i restaurang- och servicebranschen och är ute mycket på krogen och får sägas vara negativt laddat. Men alla svenskar jag talar med understryker att norrmän i allmänhet ser mycket väl på svenskar.

Partysvensk är belagt i svenskan sedan 2009. Ordet är inlånat från norskan. Det fick spridning sedan någon på en husvägg i centrala Oslo sprejat Partysvensker go home! I Sydsvenskan skriver Thomas Hylland Eriksen om händelsen:

Det tog några år innan vi förstod att svensk arbetskraftsinvandring hade blivit ett mönster, en norm och något som börjat sätta sin prägel på service-näringen i Oslo. En dag, det kan ha varit tio år sedan, upptäckte jag en ny färgstark graffitimålning på en mur mitt i centrum. ”Partysvensker go home”, stod det. Partysvenskar? Jag stannade upp och smakade på ordet. Det måste handla om de unga, vackra svenskar som på sistone hade börjat inta stans uteställen med sina trendiga kläder, kritvita tänder och sitt blonda hår, som tjänade bra pengar i Norge och bodde där utan att kunna namnet på ett endaste norskt band eller en enda norsk fotbollsspelare.

Aftonbladet rapporterar att var tionde Oslobo är svensk. Många har lockats över gränsen just för att det i Norge finns stora möjligheter att få jobb även för den som saknar yrkeserfarenhet:

Köper du en kaffe på ett kafé blir du garanterat betjänad av en svensk kille eller tjej. De finns också i butiker, i vården och många är säsongsarbetare. I Norge kallas de ”partysvenskarna”. Men trots det har svenskarna ett gott rykte och anses serviceinriktade och arbetsvilliga, enligt personer som Aftonbladet talar med.

Anders

Foto: Istockphoto