Veckans nyord: övernattengröt

Text:

Receptet på övernattengröt är enkelt. Blanda gryn och vätska och kanske några bär, en handfull nötter eller lite frukt. Ställ därefter övernattengröten kallt och vänta.

De senaste åren har trenden med gröt som inte tillagas utan i stället får stå och dra i kylen fått genomslag även i Sverige. På svenska talas det om övernattengröt, kallgröt eller davosgröt. Ofta görs den i en burk kvällen innan så att den lätt kan tas med på morgonen.

Denna maträtt lanserades redan i början av 1900-talet av schweizaren Maximilian Bircher-Brenner. På tyska kallas den Bircher Müsli. Ingredienserna var havregryn, nötter, mjölk och äpple. Allt blandades och fick stå kallt i minst två timmar före servering.

På engelska talas det om overnight oats och overnight oatmeal. I det moderna receptet behöver inte basen vara havregryn, utan det kan vara till exempel chiafrön. Den traditionella komjölken byts ofta ut mot exempelvis mandelmjölk eller havremjölk. Och gröten kan kompletteras med mängder av olika frön, nötter, bär och frukter. Även zucchini är populärt.

Benämningarna övernattengröt och kallgröt berättar båda om tillberedningen. Så här beskriver en av Må Bras bloggare hur hon upptäckte rätten:

Men så fikade jag på Espresso House med grymma fotografen Sara Arnald förra veckan – och tog gröt till kaffet. Jag vet, det låter helt galet men det var inte vilken gröt som helst. Kall. Gjord på kokosdryck och med blåbär i botten. Jag hade helt missat det där med overnight oats. Eller på svenska rätt och slätt – övernattengröt. Men ser ju när jag googlar på det att det varit hett ett tag.

En av Vasabladets bloggare berättar om hur hon började äta övernattengröt:

Jag har testat på övernattengröt en gång tidigare och då var det inte någon hit. Men min kompis Maria sa att hon älskar sin version med bland annat apelsin och äppel, och det lät ju fräscht så jag måste testa igen. Och tur att jag gjorde det. För nam så gott det var i morse. Och jag hölls mätt länge. Inte alls som av vanlig havregyrnsgröt som gör mej hungrig igen efter någon timme. Det här tänker jag faktiskt göra ikväll igen.

Även kallgröt används alltså om samma fenomen. Expressen rapporterar att rätten kommit till Sverige via USA:

Sannolikt på grund av vår fäbless för allt amerikanskt har rätten fått behålla sitt engelska namn, men mer och mer syns faktiskt den svenska översättningen ”kallgröt”. För det är nämligen just vad det handlar om: overnight oats är kort och gott kall, eller okokad, havregrynsgröt.

Ursprunget till davosgröt, en benämning som också förekommer, är däremot osäkert. Maximilian Bircher-Brenner var inte verksam i Davos. Staden Davos i de schweiziska Alperna är dock Europas högst belägna och plats för många skidtävlingar. I det svenska skidlandslaget är det många som äter denna rätt till frukost. Kanske är det därifrån davosgröt härstammar.

En bloggare skriver så här om första mötet med davosgröt:

Jag läste i senaste tidningen Mama om Davosgröt, en gröt som skidlandslaget tydligen brukar ladda med till frukost. Nyfiken som jag är var jag ju tvungen att prova detta. Igår kväll rörde jag ihop 1 dl fiberhavregryn med 2 dl naturell yoghurt i en skål och ställde i kylen. I morse kände jag på konsistensen och spädde med lite mer yoghurt. Sedan åt jag denna davosgröt till frukost tillsammans med banan, kanel, krossade linfrön, solrosfrön och torkade äppelbitar.

Anders

Foto: Istockphoto