Veckans nyord: muffla, freaksemla, prinsessemla

Text:

2015 kom semmelwrappen och förra året lanserades semoothien. I år har de första prinsessemlorna, mufflorna och freaksemlorna sett dagens ljus.

Tiden mellan nyår och fettisdagen tycks närmast ha blivit en period då svenska konditorier tävlar om att uppfinna de galnaste semlorna. 2017 är inget undantag. Även i år försöker konditorer locka till sig kunder genom nya semmelvarianter.

Alla är dock inte lika förtjusta i nyheterna. Christer Sigvardsson, ständig sekreterare i Semmelakademin (jodå, det finns en sådan), uppmanade redan i januari i en debattartikel i Expressen svenska bagare att inte kalla något annat än en traditionell semla för just semla. I Hufvudstadsbladet argumenterade Fredrik Sonck för samma hållning.

Hittills har konditorierna inte lyssnat. En Ica-butik i Västerås har utvecklat mufflan, en korsning mellan muffins och semla. Nyheten fick stor spridning i sociala medier eftersom vissa förknippade namnet med allt annat än bakverk. Handlaren Daniel Kvist redogjorde i Expressen för historien bakom namnet:

Haha, ja, det var några bagare som spanade olika namn och tyckte att man skulle slå ihop muffins och semla, vilket då blir en muffla.

Prinsessemlan skapades på ett bageri i Nässjö. Enligt Expressen rörde det sig om en kombination av Sveriges två populäraste bakverk, nämligen prinsesstårtan och semlan. Upphovsmannen Markus Ekelund berättade att receptet var en traditionell semla som klätts i marsipan och fått en klick hallonsylt:

Jag fick idén förra året när semmelsäsongen nästan var över. Så jag bestämde mig för att vänta med den till i år.

Freaksemlan är Ica-butiken i Kåges bidrag till semmelfloran. Butikschefen Erik Lindsköld sade till SVT att basen var en vanlig semla som dopats med bland annat chokladsås, en munk och ett kex:

Vi tänkte ”så många kalorier som möjligt i en och samma semla”.

I morgon gästbloggar Jenny Larsson, professor i baltiska språk vid Stockholms universitet, om ordet semlas ursprung.

Anders

Foto: Istockphoto