Veckans nyord: menscertifiera
Behovet av att menscertifiera arbetsplatser har diskuterats flitigt de senaste veckorna. Syftet med menscertifiering är att skapa en arbetsmiljö som är anpassad efter kvinnors behov.
Jämställdhetsmyndigheten inrättades vid årsskiftet. Nyligen uppmärksammades i medierna att myndigheten gett bidrag till ett projekt om att menscertifiera arbetsplatser. För att få ett sådant certifikat kan det till exempel ställas krav på att det ska finnas värktabletter och vilorum. Om möjligt kan anställda få möjlighet att jobba hemifrån vid kraftig mensvärk.
Debatten fick Arbetet att beställa en undersökning i ämnet. Den visade att var femte svensk kvinna någon gång stannat hemma från jobbet på grund av mens. I Aftonbladet talade ledarskribenten Jonna Sima om ett behov av att menscertifiera hela samhället. Expressens ledarsida höll inte med:
Men att svenska arbetsplatser skulle behöva ”menscertifieras” till tonerna av 530 000 skattekronor är förstås bort i tok.
I Svenska Dagbladet ansåg Matilda Aprea Malmqvist att pengarna kunde användas till bättre saker:
Vi har betydligt allvarligare jämställdhetsproblem i Sverige som vi borde lägga de pengarna på istället. Vissa kvinnor får inte jobba, vissa får inte ens gå utanför dörren. En barnmorska gick i somras ut på Facebook och visade upp sina blodiga arbetskläder. Hon hanterade tre förlossningar och hade inte haft tid att byta sitt mensskydd. Fruktansvärt. Vidrigt. Jag håller med. Men är lösningen verkligen att menscertifiera sjukvården? Snarare borde väl lösningen vara att anställa fler?
I Kommunalarbetaren skrev bussförarna Lovisa Swedberg, Sara Vestberg och Perihan Aydin att mens ofta försvårade arbetet:
Helt klart borde arbetsgivarna se över paustiderna så att det finns tid att byta mensskydd. De borde se till att det finns toaletter vi kan använda vid sluthållplatserna. Det skulle vara intressant att se hur man skulle kunna menscertifiera inom buss, längre paus för kvinna med mens, menskoppar till julklapp, menstillbehör på toaletterna?
Menscertifiera är belagt i svenskan sedan 2018.
Anders
Foto: Istockphoto