Veckans nyord: krisskådespelare

Text:

Efter attentat och olyckor sprids i vissa miljöer på nätet teorier om att allt varit iscensatt. Ofta påstås vittnen i själva verket vara krisskådespelare, personer som sägs ha anlitats för att ge en viss bild av händelseförloppet.

Konspirationsteorier sprids numera blixtsnabbt på nätet efter uppmärksammade händelser som terrordåd, skolskjutningar och liknande. Misstänksamheten riktas inte sällan mot ögonvittnen till dramatiska händelser. Det är vanligt att deras närvaro på platsen och berättelser ifrågasätts av olika skäl. Det kan till exempel röra sig om att de inte anses bete sig som ett verkligt ögonvittne eller offer hade gjort.

En krisskådespelare är enligt personer som sprider dessa misstankar i själva verket någon som fått i uppdrag att ge en förutbestämd bild av en händelse. Det skulle alltså finnas ett politiskt syfte bakom agerandet.

Massakern i en skola i Florida i februari i år följdes av sådana spekulationer. Sjutton personer sköts då ihjäl av en ensam gärningsman på Marjory Stoneman Douglas High School. Dagens Nyheter berättar om de teorier som började spridas direkt efter dådet:

Efter skolmassakern i Parkland, Florida har konspirationsteorier snabbt spridits i sociala medier och på högerextrema sajter. Några av de överlevande eleverna pekas ut som ”krisskådespelare” och händelsen som en ”false flag”-operation.

På engelska talas det om crisis actor. Krisskådespelare är belagt i svenskan sedan 2015. Ordet används än så länge främst i kretsar där deltagarna gärna betraktar sig som sanningssökare.

I engelskan har crisis actor blivit ganska vanligt även i allmänspråket. Ordet har diskuterats i bland annat CNN och Wall Street Journal. Riktigt lika långt har inte krisskådespelare hunnit i det svenska allmänspråket.

Anders

Foto: Istockphoto