Veckans nyord: kombucha
Allt fler dricker kombucha. De senaste åren har konsumtionen av detta fermenterade te ökat även i Sverige. Nu finns det också inhemsk produktion av drycken.
I Asien tros kombucha ha druckits i ett par tusen år. Drycken är sedan länge populär i bland annat Kina, Korea och Japan. I svensk press omnämns kombucha första gången 1996. Då talas det om kombucha-te. Men det är först under 2010-talet som konsumtionen – och användningen av ordet – tar fart på allvar.
I dag säljs kombucha i allt fler butiker även i Sverige. Inhemska producenter har också dykt upp på marknaden. Kombucha framställs genom fermentering av te, jäst och bakteriekultur. Drycken innehåller naturlig kolsyra. Vanliga smaker är bland annat citron och ingefära.
Tidningen Land berättar om en svensk företagare som börjat framställa kombucha:
Med sig hem fick hon en så kallad scoby, en samling av de specifika mikroorganismer som behövs för att göra kombucha och så började produktionen.
I Metro beskrivs tillverkningsprocessen:
Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra. Drycken får därför en syrlig smak och en fermenterad karaktär. När drycken jäser bildas det en hinna på ytan som kallas för kombuchasvamp. Kombucha anses ha många hälsosamma effekter.
Genom åren har kombucha ibland beskrivits som en mirakelkur mot allehanda sjukdomar. Det är dock påståenden som bör tas med en rejäl nypa salt. Svenska Dagbladet skriver om dryckens potentiella hälsoeffekter:
Probiotika är snälla, hälsosamma och viktiga bakterier som håller matsmältningssystemet i schack. Och en hälsosam tarmflora är en förutsättning för ett bra immunförsvar. Fermenterad mat som miso, sauerkraut, saltgurka, kimchi, kombucha och allt som är inlagt (som rödbetor och ättika) har extra mycket probiotika i sig. Och som en bonus gör de också underverk för hyn som blir renare och klarare.
Ordets etymologi är osäker. En rad olika teorier cirkulerar om varför drycken kallas just kombucha. I många tänkbara förklaringar nämns kinesiskans ord för ’te’ – 茶 eller chá – som ett sannolikt ursprung.
Anders
Foto: Istockphoto