Veckans nyord: klädskam
Klädskam är ett nyord som hörs i klimatdebatten. På senare tid har modeindustrins utsläpp uppmärksammats allt mer.
I klimatdebatten talas det mycket om olika typer av skam. Flygskam följdes av bland annat halloumiskam och båtskam – men också av tågskryt. Och under 2019 har nyordet klädskam myntats.
Modeindustrin beskrivs inte sällan som en klimatbov. Plagg som säljs i Sverige har ofta tillverkats i andra världsdelar. På marknaden finns dessutom mängder av kläder som inte har tillverkats med syftet att de ska hålla någon längre tid. Även det har negativa konsekvenser för miljön.
I Expressen skriver Jennifer Wegerup om den svenska miljödebatten:
Alla dessa kvinnor som bloggar om tygblöjor och ekologisk barnmat men har så mycket kläder åt sig och sina barn. Kläder som ofta tillverkas i andra delar av världen av fattiga människor. Inget nytt i det, men när nu alla tävlar i att ropa flygskam högst mumlar jag mellan tänderna: klädskam.
Lena Mellin diskuterar i Aftonbladet olika sätt för människor att minska klimatbelastningen. Även hon nämner just genomtänkta inköp av kläder som ett sätt att ta personligt ansvar:
Textil- och skoindustrin står nämligen för en större och ökande andel, åtta procent, av de globala utsläppen av växthusgaser än flyget och sjöfarten. Dämpa flygskammen alltså. Men känn inte så lite klädskam. Skippa jeansen, välj ett par andra brallor (gärna sydda på närmare håll än i Asien).
Anders
Foto: Pixabay