Veckans nyord: källtillit

Text:

I debatten om faktaresistens, fejkade nyheter och alternativa fakta talas det om behovet av källkritik. Men allt fler talar också om behovet av källtillit – att faktiskt ha förtroende för tillförlitliga källor.

Vikten av källkritik har uppmärksammats på många olika sätt de senaste åren. Ofta har det i debatten handlat om avsändare som inte strävar efter objektivitet utan i stället medvetet skräddarsyr rapportering för att den ska gå hand i hand med ens egna syften. Det kan till exempel röra sig om missvisande hantering av faktauppgifter och förtigande av relevant kritik.

Nu är det allt fler som även talar om vikten av källtillit. Här handlar det om att identifiera tillförlitliga och trovärdiga källor – och att våga lita på dem. Sådana källor strävar efter objektivitet och opartiskhet. Om något ändå blir fel korrigeras de felaktiga uppgifterna genom tydliga rättelser.

I Svenska Dagbladet skriver Anna Careborg om källkritik – såväl ur publikens som ur mediernas perspektiv:

Men det är krävande att hela tiden ifrågasätta allt vi läser, ser och hör. Här har medier som arbetar med kvalitetsjournalistik ett ansvar. Branschen har generellt varit väldigt dålig på att berätta om hur arbetet går till på en redaktion och hur det kan skilja sig jämfört med andra som på olika sätt arbetar med information. Ett av de viktigaste uppdragen framöver blir att upprätthålla och skapa källtillit. Det ska kunna gå att lita på att redaktionerna gör jobbet – att källor granskas och utvärderas, bland annat med hjälp av de nya verktyg som tas fram för att upptäcka manipulationer.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, tipsar i Sveriges Radio om knep för att hantera information:

Sen är det även viktigt med källtillit, att man faktiskt är beredd att tro på det som känns som trovärdig information. Vi ser idag att människor inte bara tror på det som inte är sant men också förnekar det som man har goda skäl att tro på.

Källtillit är belagt i svenskan sedan 2018. Källkritik har funnits i svenskan sedan 1889.

Anders

Foto: Pixabay