Veckans nyord: ikigai
Ikigai gör att det känns meningsfullt att gå upp ur sängen och ta sig an en ny dag. Detta japanska fenomen har de två senaste åren uppmärksammats allt mer i Sverige.
Invånarna på den japanska ön Okinawa lever inte bara ovanligt länge. De beskrivs också som ovanligt lyckliga. Några av de faktorer som brukar pekas ut är hälsosam kost, starka band mellan människor, regelbunden motion – och ikigai.
Ikigai är upplevelsen av att ha något att leva för. Vad som är ikigai är unikt för varje människa. I ikigai förenas passion för en viss sak med känslan av att agera i enlighet med ens värderingar. Dessutom beskrivs ikigai som något livslångt. Ikigai har alltså ingen pensionsålder.
De två senaste åren har det talats mer om ikigai i Sverige. Ordet är dock belagt i svenskan åtminstone sedan 2011. Så här beskrivs mentaliteten på Okinawa i Allas:
För dessa öbor existerar ingen pensionering då de gärna vill fortsätta att arbeta – förutsatt att de har ett arbete de trivs med och att de har förmågan att klara av det. När de hittat sin ikigai har de också funnit en målsättning med livet och kan göra något meningsfullt för sig själv och andra vilket skapar tillfredsställelse.
Dagens Nyheter skriver att den som vill hitta sin ikigai behöver kunna besvara fyra frågor:
Ett tvärsnitt mellan ens passion, vad man är bra på, vad världen behöver och vad man kan få betalt för att göra. Finner man det så har man hittat sin ikigai – ett japanskt koncept som betyder ”meningen med att finnas till”.
Fenomenet har de senaste åren uppmärksammats inte bara i Sverige, utan även i en rad andra länder.
Anders
Foto: Pixabay