Veckans nyord: förstavin och andravin

Text:

Vin kan vara ett dyrt nöje. I synnerhet för den som föredrar en exklusiv producents förstavin. Den som i stället köper andravinet kan få en nästan lika härlig smakupplevelse till ett plånboksvänligare pris.

En som gärna rekommenderar andraviner är Alf Tumble. I Nöjesguiden listar han femton prisvärda viner – i någon mån är de prestigetillverkarnas andrasortering men tillhör ändå toppskiktet för den med måttlig budget:

Det är inte särskilt svårt att dricka gott om du är ekonomiskt oberoende och känner till varenda producent och årgång. Ett bra knep för oss andra är att lära oss namnet på ett fåtal producenter man gillar eller tror sig gilla. Men istället för det svindyra flaggskeppsvinet, förstavinet, håller du utkik efter producentens enklare basvin. I Bordeaux kallas dessa för andraviner och görs ofta på druvor som inte höll måttet för att platsa i förstavinet. Ett andravin, standardvin eller instegsvin kan också innebära att det kommer från en mindre prestigefylld vingård, görs på en annan druvblandning eller lagras kortare tid. Generellt håller dessa viner hög nivå i förhållande till pris. En bra producent kan inte riskera sitt goda rykte genom att göra ett mediokert instegsvin samtidigt som att det för vissa årgångar innebär att ”bättre klassade” druvor får följa med i det enklare vinet.

Att tala om förstaviner och andraviner är ingen ny företeelse. Det förmodligen första belägget i svensk press är från Expressen år 1990. Men orden har aldrig letat sig in i någon ordlista och användningen har ökat snabbt under de två senaste åren.

Även Systembolaget talar på sin webbplats om andraviner. Staffan Brännstam berättar att fem slott i Bordeaux har högsta möjliga status, premier cru. De finaste vinerna kan behöva lagras i upp till 25 år innan de är som bäst. Men det finns alternativ för den som varken kan vänta så länge eller vill betala så mycket:

Håll gärna ögonen öppna efter slottens andraviner – de är inte lika krävande för ekonomin och helt klart värda att bekanta sig med!

Vin måste inte heller nödvändigtvis vara till för att drickas. I Svenska Dagbladet skriver Mikael Mölstad att en investering i kvalitetsviner ofta ger bättre avkastning än den som satsar på aktieköp på börsen:

Ett annat sätt är att ta råd av erfarna vinmäklare. De har koll på prisutvecklingen och kan tipsa om framtidens viner. Åtminstone i teorin. Sveriges ende auktori­serade värderingsman av vin, Johan Magnusson, pekar till exempel på att Premier cru-slottens andraviner varit lönsamma investeringar de senaste åren. Framöver kommer de mindre kända Grand Cru-slotten säkert också att dras med i prisspiralen.

Anders