Veckans nyord: flexkontor
Först till jobbet får först välja plats. Alla personliga tillhörigheter måste städas bort efter arbetsdagen. Dagen därpå är det långt ifrån säkert att den anställda får sitta vid samma bord. Det är principen bakom flexkontor.
Sjukfrånvaro, semestrar, möten, utbildningar och annat gör att det på många arbetsplatser finns bord och stolar som står tomma. Genom att minska antalet platser har flera arbetsgivare i landet kunnat banta lokalkostnaderna. Långt ifrån alla anställda uppskattar dock avsaknaden av en fast arbetsstation. En sådan arbetsplats är Nacka kommun. Tidningen Vision berättar om konsekvenserna av införandet av flexkontor:
Trenden med flexkontor sprider sig över landet och ska enligt nya rön vara bra för hälsan. Men de anställda i Nacka kommun känner inte igen sig. Stress, oro och tårar blev följden när de fasta arbetsplatserna försvann.
Även Värmdö kommun har infört flexkontor. Dagens ETC rapporterar om vilka förändringar de inneburit för personalen:
Flexkontoren innebär en besparing. I Värmdö byggdes lokalerna om för att nyanställda skulle få plats och i Nacka kunde två kommunhus bli ett när det ena byggdes om till flexkontor och ytterligare 200 medarbetare flyttade in i lokalerna. Innan satt de flesta i rum om fyra till sex personer, nu är rummen borta. Istället för egna skrivbord har de anställda skåp, en så kallad hemvist. Skrivborden ska rensas efter dagens slut och inga personliga saker som till exempel bilder på familjen är tillåtna.
Utöver minskade lokalkostnader brukar den sociala situationen ofta tas upp som en fördel med flexkontor. Att medarbetarna ständigt byter platser kan göra det lättare för nyanställda att lära känna kollegorna. Sydsvenskan berättar om bakgrunden till införandet av flexkontor:
Det aktivitetsbaserade flexkontoret innebär att kontoret delas upp i zoner: arbetsstationer med skrivbord, tysta arbetsrum, chattboxar för telefonsamtal, mötesrum och kök. Varje dag ska arbetsplatserna rensas, i många fall varje gång den anställde är borta mer än en timme. Arbetsmaterial och personliga tillhörigheter får personalen förvara i ett skåp. Flexkontor innebär också ofta att antalet arbetsplatser är något mindre än antalet anställda: arbetsgivaren räknar med att några är ute hos kund, på tjänsteresa, vabbar, eller arbetar hemma.
Den senaste tiden har nyhetsrapporteringen om flexkontor främst handlat om negativa aspekter. Enligt Shortcut finns det dock fördelar med modellen:
En person som jobbar i flexkontor har stor egenkontroll över sina dagar och kan välja var han eller hon vill sitta. Det uppskattas.
Flexkontor är belagt i svenskan sedan mitten av 1990-talet. Användningen har dock ökat kraftigt under det senaste året.
Anders
Foto: Istockphoto