Veckans nyord: favorita

Text:

På Facebook lajkar och gillar vi. På Instagram hjärtar vi. Och på Twitter favoritar vi i stället när vi använder mikrobloggens favorite-funktion.

I Sverige finns runt 800 000 Twitter-konton, men det är bara omkring en tredjedel av dessa användare som är mycket eller ganska aktiva. På en majoritet av kontona är aktiviteten liten eller ingen. Ändå har Twitter ett stort genomslag i samhället eftersom många tongivande debattörer, kändisar och politiker är flitiga användare.

Följare, följa, avfölja, tweet, retweeta och twittra är några av de ord som sedan länge förknippas med Twitter. Ett annat ord som blir allt vanligare i svenskan är verbet favorita. Det handlar alltså om den funktion där en användare kan visa sin uppskattning för ett inlägg genom att klicka på favorite.

Så här tipsar Språkrådet i Sverige sina följare på Twitter att de ska göra för att inte förväxla kontot med Språkrådet i Norge:

Favorita detta, så att ni kommer ihåg: @Sprakradgivning = Språkrådet i Sverige, @sprakradet = Språkrådet i Norge. :)

Resumés bloggare Johanna Lindskog Lindell berättar i ett inlägg hur favorite-funktionen kan användas:

Ett annat lika enkelt sätt att tacka någon för deras tweet är att favorita det. Din strategi kanske blir är att använda favoritknappen som en förvaringsplats för värdefulla tweets. När du favoritat en tweet får din avsändare en notifiering om det.

Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver i ett blogginlägg om en händelse på Twitter:

Bloggposten om regeringens dubbelspel om cigarettpaketen, som jag publicerade här tidigare i dag, samma bloggpost lade jag sedan ut på Twitter där jag har hyggligt många kloka följare som jag menar bör känna till hur regeringen försöker plocka folkhälsopoäng utan stöd i lag. Och tänka sig, en av dem som ”favoritade” var ingen mindre än Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, i grannkanalen bredvid hittar man honom här @CarlsonJFoHM.

Verbet favorita dyker oftast upp i samband med Twitter, men det används också i andra sammanhang. Så här skrev en bloggare redan 2005 om en utekväll i Stockholm och artisten Andres Esteche:

I lördags var jag ute med en kompis på det populära stället Storstad i Vasastan. Där klämde jag mig in mellan ett par hånglande bögar och talade om för den ene att han var lik Andres Esteche. Han hade hört det förut. Jag berättade det för en kille jag snackade med och han sa att det var ju han. Hm, mycket möjligt, men i så fall har han bra mycket kortare ben än vad jag ville minnas från när jag favoritade honom i Melodifestivalen för några år sen, just på grund av hans fantastiska ben och en dans som gjorde mig och min väninna alldeles lyckliga.

Ett annat tidigt belägg är från Svenska Fans 2007. I ett blogginlägg diskuterar Nina Ljung Fredman olika typer av fotbollsintresse:

Då jag senast tog upp ämnet skrev någon väldigt klokt i forumet något i den här stilen: Jag begriper inte varför man bemödar sig kolla på en match om man bara är ute efter att se på en enda spelare. Stora delar av matchen ser man ju inte ens skillnad på dem! Ungefär så tänker jag också. Men jag har två systrar som har motbevisat tänket gång efter annan. De (och många med dem) tittar inte på matchen, trots att den står på någonstans i bakgrunden. Det är känslan av närvaro som infinner sig, som de är ute efter. De tycker om att höra kommentatorn säga FERNANDO TORRES, titta upp, och vara helt nära honom, typ live. De favoritar alla klipp han förekommer i på YouTube och tittar på dem om och om igen. Och sen då någon någonstans i vilket sammanhang som helst kommer in på ämnet har de mage att säga att de gillar fotboll. Det fungerar även med David Beckham och Cristiano Ronaldo.

Favorita är än så länge ett verb med vardagligt stilvärde. Hittills har det exempelvis inte använts i svensk press.

Anders

Foto: Istockphoto