Veckans nyord: enveckasförsvar
Det började med en intervju i Svenska Dagbladet. Överbefälhavare Sverker Göranson sade att det svenska försvaret vid ett militärt angrepp skulle kunna hålla stånd i en vecka. Därefter var det nödvändigt med hjälp från utlandet om det skulle finnas fler valmöjligheter än att börja vifta med vita näsdukar inför fienden:
Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.
Att försvaret under många år varit satt på finansiell svältdiet är knappast någon hemlighet. Men att möjligheterna att försvara Sveriges gränser skulle vara närmast mikroskopiska – åtminstone om angriparna var taskiga nog att attackera mer än en plats samtidigt – väckte ändå starka reaktioner. I pressen talades det snart om enveckasförsvaret.
I Smålandsposten undrade Martin Tunström om det antingen var dags att höja anslagen till försvaret eller börja fila på en ansökan om svenskt Nato-medlemskap:
Ska Sverige vara utanför och inte åtnjuta säkerhetsgarantier och därmed tvingas att skruva upp ambitionsnivån från enveckasförsvaret eller ska Sverige också bidra till en gemensam kollektiv säkerhet?
I Dagen spekulerade Håkan Arenius om Sverker Göransons uttalanden i själva verket kunde vara ett led i en kampanj för att få regeringen att öppna plånboken:
Krig utspelar sig på många fronter. En av de viktigaste handlar om propaganda. På det frontavsnittet visade sig Sveriges överbefälhavare vaken och up to date inför årets upplaga av konferensen om Folk och försvar. I rätt ögonblick fick han, sannolikt med hjälp av duktiga spinndoktorer, genomslag för nyordet ”enveckasförsvar”. Det fungerade som en trumpetstöt för opinionsbildare av alla sorter.
Snart kom också beskedet att regeringen gav klartecken för inköp av 60 Jas 39 Gripen E. I Svenska Dagbladet jämförde Claes Arvidsson beskedet med det tidigare budet från finansminister Anders Borg på 40 till 60 plan:
Det ska dock jämföras med att Försvarsmakten menar att behovet ligger i intervallet 60 till 80 plan. 60 är alltså ett absolut minimum för att motsvara de operativa behoven för enveckasförsvaret, enligt ÖB:s bedömning. Nu blir det desto viktigare att hålla ögonen på vilken beväpning av planen som Anders Borg är beredd att betala för.
Värt att notera är att enveckasförsvar hittills främst har använts i ledar- och debattartiklar, medan det inte används lika flitigt i tidningstexter av nyhetskaraktär.
Anders