Veckans nyord: brexit
Förra året talades det om grexit. Nu handlar EU-debatten i stället om brexit. I dag tycks det nämligen som att Storbritannien snarare än Grekland är på väg att göra exit från det europeiska samarbetet.
Cypern, Spanien, Irland och Portugal är bara några av de EU-länder som krisar. I riktigt svarta framtidsscenarior dras även ekonomiska jättar som Frankrike och Italien på allvar in i krisen. Varken medlemskap i EU eller EMU har visat sig vara något vaccin mot bankrutt. Inte ens ett valutasamarbete rår på överskuldsättning.
Under 2012 menade vissa bedömare att det enda sättet för Grekland att hantera nationens ekonomiska problem var att lämna EMU och därmed överge euron. Den gemensamma valutans bristande flexibilitet ansågs missgynna grekerna, som när det som mest behövdes inte kunde föra en självständig penningpolitik.
Då framstod det som att en grexit (från engelskans grexit, en sammandragning av Greece och exit) stod för dörren. Nu är det snarare en brexit (en sammandragning av British exit) ur EU som är aktuell. Om premiärminister David Cameron går segrande ur nästa parlamentsval utlovar han en folkomröstning om EU-frågan senast år 2015.
Vad ett brittiskt utträde ur unionen skulle innebära är osäkert. Svenska Dagbladet berättar att den amerikanska banken Citi räknar med att britternas livsvillkor skulle försämras:
Brittiska medborgare kan förebereda sig på betydligt sämre levnadsstandard om landet lämnar EU. En ”Brexit” lär skrämma bort utländska investerare och slå hårt mot exporten.
Svenska Dagbladet rapporterar även att David Camerons strävan efter att omförhandla delar av EU:s regelverk på sina håll möts med skepsis. Även om unionen inte vill se ett brittiskt utträde finns det också ett motstånd mot att David Cameron hoppas kunna välja och vraka ur EU:s digra utbud, men däremot slippa allt som inte är populärt:
Storbritanniens David Cameron ser ut att ha en långsiktig plan men drivs framför allt av partiets Brysselfientliga höger-falang. Förhållandet till EU ska ses över och befogenheter som flyttats över till Bryssel plockas hem igen. I förlängningen väntar en folkomröstning om EU-medlemskapet, men fram till dess också åratal av förlamande osäkerhet om Storbritanniens roll och en eventuell "Brexit".
Gunnar Jonsson, ledarskribent i Dagens Nyheter, anser att alla skulle förlora på att Storbritannien lämnar EU:
Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, skulle bara skapa förlorare.
Anders