Veckans nyord: bokashi
Bokashi är ett alternativ till traditionell kompostering som får allt fler anhängare. De senaste åren har metoden – som har sitt ursprung i Japan – blivit allt vanligare i Sverige.
I Japan har bokashi funnits länge. I Sverige är det först på senare år som tekniken har fått spridning. Ofta beskrivs bokashi som ett smidigt sätt att kompostera i det egna köket. I praktiken handlar det om att fermentera matrester och annat hushållsavfall.
Den som vill börja med bokashi behöver en hink med en tappkran i botten. I hinken varvas ett särskilt bokashiströ med köksavfall. Bokashiströ innehåller jästsvamp och bakterier som hjälper fermenteringen. Efter några veckor är processen färdig och resterna kan grävas ned och användas som gödning.
Nyhetsbyrån TT berättar att en av fördelarna med bokashi är att metoden är snabb:
På sommaren är det lätt att samla köksavfallet i en trädgårdskompost och omvandla det till matjord. Men att hålla igång den under vintern är inte helt lätt – och för den som vant sig vid att kompostera känns det befängt att slänga maten i hushållssoporna. Lösningen heter bokashi – en japansk fermenteringsmetod som komposterar matresterna rekordsnabbt redan inne i köket.
Allers skriver om skillnader mellan bokashi och traditionell kompostering:
Bokashi är en japansk metod som blivit populär i västvärlden. Det speciella är att avfallet fermenteras i stället för förmultnar. Genom att tillsätta så kallade effektiva mikroorganismer (EM), en unik blandning av olika mikroorganismer som finns i naturen, kommer fermenteringen igång. Ungefär som när man gör surkål.
Bokashi är belagt i svenskan sedan 2005. Användningen har ökat på sistone i takt med att metoden vunnit popularitet.
Anders
Foto: Wikimedia Commons