Veckans nyord: blåljussabotage

Text:

Kriminalisera blåljussabotage. Det förslaget läggs fram i en utredning om hur just blåljuspersonal och andra utsatta yrkesgrupper ska kunna skyddas. Den som döms för att ha stört eller angripit poliser, räddningstjänstpersonal eller ambulanssjukvårdare riskerar ett långt fängelsestraff.

Stenkastning och vandalisering riktad mot blåljuspersonal (’anställda som arbetar med akuta insatser inom polis, sjukvård och brandkår’) har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet. Riksåklagare Anders Perklev har på regeringens uppdrag utrett det straffrättsliga skyddet för blåljuspersonal. Han vill bland annat att brottet blåljussabotage ska skrivas in i brottsbalken.

Den som gör sig skyldig till blåljussabotage hindrar eller attackerar poliser, räddningstjänstpersonal eller ambulanssjukvårdare under utryckning. Enligt förslaget ska inte bara angrepp mot blåljuspersonal falla under blåljussabotage. Även vandalisering av exempelvis utryckningsfordon får samma brottsrubricering.

Att brottet blåljussabotage inte finns i dag innebär inte att det är tillåtet att till exempel kasta sten mot polis under utryckning. I ett pressmeddelande skriver regeringen att syftet är att signalera att denna typ av brott är mycket allvarlig:

Men för att tydliggöra brottets allvar och för att stärka skyddet för blåljuspersonal föreslår utredningen att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Brottet gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

I Dagens Medicin kommenterar Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet, utredarens förslag. Han är mycket nöjd:

Det känns bra att vi har blivit tagna på allvar. Våra jurister behöver ju analysera förslagen men det känns lite som en home run, livstids fängelse för blåljussabotage är ju den kraftfullaste signalen som kan ges.

I en ledare i Nya Wermlands-Tidningen välkomnas förslaget. Men det finns också farhågor om att åtgärden i sig inte är tillräcklig:

Det är alldeles utmärkt att vi nu markerar hur allvarligt samhället ser på den här typen av brott, men lagskärpningar i sig hjälper inte om det inte också tillförs resurser som gör att man kan gripa och lagföra brottslingarna. En ambulans kommer fortfarande inte att vara skyddad om den åker in i vissa så kallade utsatta områden bara för att det finns en lag om blåljussabotage. Polisen måste ha förmågan att också ta itu med de personer som till äventyrs skulle få för sig att kasta en brandbomb eller sten på ambulansen.

Blåljussabotage är belagt i svenskan sedan 2017.

Anders

Foto: Istockphoto