Veckans nyord: båtmigrant
Migration är just nu ett ämne som dominerar nyhetsrapporteringen. I medierna handlar debatten gå gott som dagligen om EU-migranternas livsvillkor och om båtmigranternas fasansfulla resor över Medelhavet.
En migrant är enligt Svenska Akademiens ordlista en ’person som migrerar’. Den som läser vidare i den fjortonde upplagan av ordlistan hamnar så småningom på migration, vilket betyder ’in- och utvandring’. Just därför är EU-migranter inte en helt lyckad benämning på de personer – ofta romer från Rumäninen – som ofta tigger eller säljer tidningar för att få ihop en slant. Få av dem sägs ha avsikten att migrera till Sverige, alltså att bosätta sig permanent i Sverige och lämna Rumänien för gott. I stället när många en förhoppning om att kunna återvända med en liten summa pengar som skulle kunna ge ett drägligare liv. Ordet EU-migrant är belagt i svenskan sedan 2011.
Båtmigranterna flyr däremot sina hemländer med målet att få en fristad i Europa. I svenskan är båtmigrant belagt sedan 2006, men användningen har ökat dramatiskt det senaste året i takt med att allt fler asylsökande försöker komma till Europa samtidigt som katastroferna med sjunkande fartyg på Medelhavet blir allt fler.
Den senaste tiden har EU:s attityd till båtmigranter gett upphov till debatt. Dagens Nyheter berättar att unionen undersöker olika metoder att minska antalet båtmigranter. Ett förslag är att många omedelbart ska skickas tillbaka:
Enligt ett läckt utkast ligger EU-ländernas fokus på repressiva åtgärder: många av båtmigranterna kan tvingas återvända.
I dag kommer de flesta båtmigranterna till Italien och Malta. Svenska Dagbladet skriver om hur EU vill se till så att fler länder åtminstone tillfälligt tar emot båtmigranter:
EU-ledarna förväntas också gå med på att omfördela några av migranterna som räddas till Italien och Malta – de två länder som båtmigranterna oftast är på väg till – mellan sig. Till en början föreslås att 5 000 migranter direktförflyttas från Italien och Malta till andra EU-länder.
I Aftonbladet skriver ledarskribenten Eva Franchell om de ständiga skeppsbrotten och dödsolyckorna på seglingarna över Medelhavet:
Det är sorgligt och det mest tragiska är att vi vant oss. När lika många flyktingar drunknade söder om Italien 2013 täckte katastrofen världens förstasidor. För att det inte skulle hända igen sjösatte italienarna en massiv räddningsinsats för båtmigranter - Mare Nostrum. Under ett år räddade den 150 000 flyktingar, men sedan tog pengarna slut.
Anders
Foto: Istockphoto