Veckans nyord: avämnes
I diskussionsforum på nätet är det god ton att signalera när en skribent avviker från ämnet. Det görs genom att berätta att något är off topic, ofta förkortat som OT. I en diskussion om vilken vegetarisk rätt som är godast bör den som vill diskutera flintastek markera inlägget som OT eller off topic. Annars är risken stor att inlägget ses som ett sätt att försöka väcka irritation och starta konflikter.
En svensk motsvarighet till off topic är avämnes. Den som skriver avämnes ställer sig vid sidan av det ämne som diskussionen gäller och tar upp något helt annat. Ordet förekommer än så länge bara i begränsad utsträckning på nätet och inte i tryckta medier. Här är några exempel.
I anslutning till en fågelbild publicerad i Sveriges ornitologiska förenings rapportsystem undrar en läsare om förhållandena på platsen där fotografiet togs:
Ursäkta om detta är avämnes, men jag ser att det är en del snö kvar, och undrar därför hur vägen till fågeltornet utanför Hårby ser ut? Är den åkbar med rullstol, tro?
På forumet Flashback diskuterar användare villkor för bostadslån. En person går avämnes och ger råd om lönekonton:
Något avämnes så kan jag säga att om man vill ha ränta på lönekontot så är Forex bra. 2.55 % med gratis bankkort och internetbank (som visserligen inte är så himla avancerad men åtminstone funkar att göra överföringar och betala räkningar med).
I en diskussion om språkbyten på Lingvistbloggen anser lingvisten Mikael Parkvall i en kommentar att han rör sig mot ämnets utkanter. Han väljer att förvarna om det på följande sätt:
Egentligen skulle kanske detta ha en egen tråd, eftersom det är rejält avämnes, men på nåt vis tar det emot (fånigt, jag vet – det är ju ändå vår blogg) att starta en om det som ligger mej så varmt om hjärtat.
På en insomnad sverigedemokratisk blogg tas avämnes inlägg upp i riktlinjerna för kommentarsfältet:
Kommentarer bör inte vara alltför avämnes (brukar ibland benämnas ”off-topic”, av språkligt mindre nogräknade). Kommentarer som är avämnes tenderar att döda diskussionen kring det verkliga ämnet.
Anders