Veckans nyord: antalsneutralt äktenskap
I Sverige märks allt fler som anser att det traditionella äktenskapet – mellan en man och en kvinna – är en föråldrad företeelse. I ett antalsneutralt äktenskap finns det plats för fler än två personer.
Månggifte (’äktenskap med fler än två ingående parter’) är belagt i svenskan sedan 1749. Polygami definieras på samma sätt av Svensk ordbok, men med tillägget att det kan handla om en sexuell relation utan att äktenskap finns med i bilden. Polygami är belagt sedan 1861.
Varken polygami eller månggifte känns i dag som positivt laddade ord. Därför är det naturligt att personer som vill att ett äktenskap inte ska begränsas till två personer använder andra ord. Ibland talas det om polyamorösa äktenskap, men vanligare är antalsneutrala äktenskap (jämför könsneutrala äktenskap).
En organisation som driver kravet på antalsneutrala äktenskap är Öppna moderater. I en debattartikel i Sveriges Television argumenterar tre av förbundets styrelseledamöter för en sådan förändring av lagstiftningen. De tar också upp varför de inte använder det negativt laddade månggifte:
Vid månggifte finns det inte nödvändigtvis en acceptans mellan alla parter att månggifte ska ske, och med vem. Vid antalsneutralt äktenskap så är alla inblandade parter överens om att äktenskap är det rätta för dem.
Fler än Öppna moderater driver frågan om antalsneutrala äktenskap. Sveriges Radio rapporterar att även flera ungdomsförbund vill tillåta bröllop mellan fler än två personer:
Moderata Ungdomsförbundet i Skåne är alltså inte det enda ungdomsförbundet att ifrågasätta nuvarande äktenskapslagstiftning. Frågan om antalsneutrala äktenskap drivs redan av Centerns Ungdomsförbund och Liberala Ungdomsförbundet.
Debatten har även nått Finland. Lilja Tamminen, lokalpolitiker för Gröna, säger i en intervju med Yle att en lagändring i första hand är en praktisk fråga:
Kanske kunde en antalsneutral äktenskapslag i framtiden ses som ett självklart steg i att garantera juridiska rättigheter i icke typiska familjestrukturer som ständigt blir vanligare.
Anders
Foto: Istockphoto