Tidig språkutveckling ger tidigare alkoholdebut

Text:

Tidig språkutveckling förutsäger mer drickande i tonåren. Sambandet presenteras av forskare från Finland och USA i en studie som publiceras i ett kommande nummer av tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Forskarna har studerat finländska tvillingar. Föräldrarna har för forskarna berättat om tvillingarnas språkutveckling, medan tvillingarna själva i vuxen ålder har berättat om vilka alkoholvanor de hade i tonåren.

Barn som hade en tidig språkutveckling, där de till exempel började tala tidigt, lärde sig läsa tidigt eller hade lättare för att uttrycka sig i klassrummet före syskonet, började i regel att dricka alkohol tidigt. De drack sig oftare berusade, hade fler vänner som konsumerade alkohol och var i allmänhet mer upplevelsetörstande än barn med senare språkutveckling. En senare utveckling var i stället synonym med senare alkoholdebut och mindre drickande överlag.

Mönstren från tonåren följer dock sällan med in i vuxenlivet. Tidigare studier visar att personer med god verbal förmåga mer sällan drabbas av missbruksproblem än personer med mindre utvecklad verbal förmåga.

Forskarna tror dock inte att det är den tidiga språkutvecklingen som visar vägen till drickandet. Tidig utveckling går också för många hand i hand med en större drivkraft att söka efter spännande upplevelser. Den egenskapen tillsammans med tendensen att söka sig till likasinnade kamrater tros vara förklaringen till alkoholkonsumtionen i tonåren.

Anders