Robotjournalistik utan mänsklig touch
Ett sätt att snabbt förvandla resultat, statistik och beslut till journalistik. Så har robotjournalistiken beskrivits. I Sverige är fenomenet nytt – och än så länge anar nog läsaren att det inte är en människa som suttit vid tangentbordet.
Den som någon gång arbetat på en lokaltidning vet att det inte alltid är den granskande journalistiken som alla läsare är mest intresserade av. I stället kan det vara skolmaten, lagfarter och idrottsresultat från långt ner i seriesystemet. En svensk koncern som satsar på robotjournalistik är Mittmedia. När Lisa Irenius, kulturchef i Svenska Dagbladet, beskriver tanken bakom satsningen uppger hon att syftet är att skapa bättre möjligheter för resurskrävande journalistik:
Robotar och journalister är inte fiender, lika lite som datorer och journalister är det. Som Robin Govik, affärsutvecklingschef på Mittmedia, har förklarat är syftet med den datorgenererade journalistiken att kunna erbjuda läsare information om sådant som mänskliga journalister aldrig skulle – eller borde – ägna sin tid åt: som att rapportera om en cykelstöld hos din granne eller referera sportresultat i division 5.
Webbplatsen Robosport skriver om samtliga seriematcher i svensk fotboll – från allsvenskan till division sju, från seniorer till knattar. Initiativtagarna Ola Nilsson och Christian Balkenius berättar i Sydsvenskan att alla matchreferat skrivs direkt efter att resultaten lagts upp på Svenska fotbollförbundets hemsida.
Texterna är fullt begripliga. För den som bara vill ha koll på resultaten fungerar de säkert utmärkt. Än så länge är det dock i många fall uppenbart att det inte är någon mänsklig fotbollsreporter som knackar på tangenterna. I artiklarna finns det gott om formuleringar som inte känns idiomatiska. Det låter helt enkelt inte riktigt som god svenska. Smaka på några exempel:
Uppenbarligen har roboten programmerats för att försöka återskapa sportjournalistikens ofta livfulla språk. I rubriker kan det till exempel talas om att lag mosas, kapsejsar och tillintetgörs. I artiklarna återkommer vissa formuleringar gång på gång.
Intressant är att Robosport håller dörren öppen för medborgarjournalistik. Klubbarna själva eller andra skribenter kan till exempel bidra till artiklarna genom att ladda upp intervjuklipp. Det bidrar till att ge texterna lite liv:
Egentligen är det förstås galet att jämföra vanlig journalistik med robotjournalistik. Syftet med en webbplats som Robosport är inte att blända läsaren med tjusig formuleringskonst.
Så här i början av vad som kanske är en ny era är det ändå viktigt att texterna inte känns för konstiga, att läsaren inte hakar upp sig på upprepningar och meningar som inte känns idiomatiska. Men när väl vanan satt sig är det kanske så här framtiden kommer att låta:
Anders
Foto: Istockphoto