Artikulation kan avslöja depression
Att rösten låter ovanligt grov och hes och att en person talar långsammare än vanligt kan vara tecken på depression. Neurofysiologiska förändringar kopplade till mental hälsa påverkar nämligen artikulationen. Det hävdar amerikanska forskare i en studie utförd vid University of Maryland.
Forskarna har analyserat inspelningar där sex personer talar fritt om sin vardag. När vissa av inspelningarna gjordes var deltagarna deprimerade, medan de vid andra tillfällen inte visade några tecken på depression. Den mentala hälsan återspeglades tydligt i vissa akustiska drag.
När deltagarna var deprimerade talade de långsammare än vanligt. De artikulerade också talet på ett sätt som fick det att låta grövre och hesare.
Forskarnas förhoppning är att kunna använda metoden som ett led i att förbättra skyddsnätet runt personer som riskerar att drabbas av depression. Inte minst tonåringar drar sig ofta för att vända sig till vården. Genom att dagligen ägna ett par minuter åt en skräddarsydd app skulle vården kunna få besked om patienter i behov av stöd.
Tanken är att appen dagligen ska analysera en inspelning där användare talar fritt om sin vardag. Om det i inspelningen finns akustiska drag som tyder på depression meddelas till exempel en läkare eller en psykolog som då kan ta kontakt med användaren.
Anders
Foto: Istockphoto