Nytt poddavsnitt om stormen kring en dom-reform

Vad krävs för att en dom-reform ska bli verklighet? Och vad är alternativet till att släppa in dom i det språkliga finrummet? Här samtalar Lena Lind Palicki och Anders Svensson samtalar om de, dem och dom.

Text:

Bild: Anders Svensson

För tredje gången på ett år diskuterar vi en dom-reform i svenskan. Men nu är tonen annorlunda och flera redaktioner har öppnat för att börja tillåta dom i texterna. I centrum för stormen om de, dem och dom står Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet, tillträdande chef för Språkrådet och dom-förespråkare. För att hitta en lika intensiv debatt om just den här frågan får vi gå tillbaka till 1980-talet. Ett tecken på intresset är att Lena Lind Palicki den senaste månaden har omnämnts mer i medierna än vad hennes två företrädare på posten på Språkrådet gjorde tillsammans under tio år.

I den här podden samtalar hon och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, om debatten, argumenten och framtiden för de, dem och dom. Hur går en språkreform till? Är de och dem en klassfråga? Och vad är alternativen till att släppa in dom i det språkliga finrummet?

Om du vill stödja Språktidningens podd ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.