Nytt poddavsnitt om Riktig svenska

Sista upplagan av Erik Wellanders stilbibel Riktig svenska fyller 50 år. I det här avsnittet av Språktidningens podd diskuterar Lena Lind Palicki, Johan Brandtler och Anders Svensson arvet från Erik Wellander.

Text:

Bild: Anders Svensson

I dagarna är det 50 år sedan fjärde och sista upplagan av Erik Wellanders stilbibel Riktig svenska utkom. Hans uppfattning om rätt och fel i en rad olika språkriktighetsfrågor och hans uppfattning om vad som var bra och dåligt språk gjorde avtryck hos flera generationer av skribenter. Men han var också en stark förespråkare för att förenkla den krångliga kanslisvenskan.

På vilket sätt präglade hans rekommendationer synen på svenskan? Och vem var språkvårdaren som formulerade ett stilideal för flera generationer av skribenter? I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet, Johan Brandtler, docent i nordiska språk vid Stockholms universitet, och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, om arvet från Erik Wellander.

I nya numret av Språktidningen skriver Anders Svensson om Riktig svenska som stilbibel och Erik Wellander som språkvårdsauktoritet. Du hittar artikeln här.

Om du vill stödja Språktidningens podd ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.