3 uttryck från fotbollssommaren

Under sommarens fotbolls-EM tog tre typiska fotbollsuttryck steget över till allmänspråket. Fler kan det bli under den pågående OS-fotbollen.

Text:

Ställa frågor

Att ställa frågor betyder ’utmana, sätta på prov’. Oftast är det motståndarförsvaret som ska besvara de frågor som ställs. Om det saknar svar på exempelvis en viss typ av löpningar eller uppspel väntar sannolikt en målchans. Men frågor kan också ställas till medspelare. Dagens Nyheter skriver om Ludwig Augustinsson som en allt hetare kandidat till den svenska startelvan: ”En spelare som redan börjat ställa allvarliga frågor till Martin Olsson om startplatsen som vänsterback.”

Gå för det

Engelskans go for it har i talspråket länge haft sin motsvarighet i gå för det. När uttrycket används i medierna är det fortfarande främst i form av intervjusvar. Inför Sveriges match mot Belgien uttalade sig anfallaren John Guidetti i Aftonbladet: ”Om det krävs tre poäng måste vi givetvis gå för det.” Den som går för det tänker alltså göra sitt yttersta för att nå ett visst resultat.

Vulkanen

Ett kraftfullt húh och handklapp i stigande tempo blev Islands kännetecken under EM. På isländska kallas ramsan víkingaklappið, ’vikingaklappet’, men på svenska blev den känd som vulkanen. Aftonbladet berättade hur den spred sig även efter att Island lämnat turneringen: ”Den isländska vulkanen tog fotbolls-EM med storm. Så pass mycket att det franska landslaget och publiken ’snodde’ ramsan i går.”