Veckans nyord: trängselvärd

Trängselvärdar ska se till så att besökare håller avstånd till varandra.

Text:

Bild: Pixabay

Coronaviruset sprids främst i miljöer där personer inte håller avstånd. För att minska riskerna för smittspridning under sommaren har bland annat kommuner och nöjesparker infört trängselvärdar. Deras uppgift är att se till så att olika sällskap inte kommer för nära varandra.

Trängselvärdar ska alltså få människor att hålla avstånd. De ska dessutom förhindra att för många samlas på en och samma plats. De kan till exempel försöka få besökare att sprida ut sig över ett större område.

Hallands Nyheter skriver om hur Falkenbergs kommun försöker motverka trängsel: ”Förutom informationsskyltar kommer trängselvärdar att patrullera på stränder, campingplatser och andra platser där människor samlas spontant.”

Skaraborgs Allehanda berättar om hur Skara sommarland har förberett inför högsäsongen: ”Trängselvärdar, avståndsmarkeringar, utplacerad handsprit, rutiner för distanshållning vid attraktioner, utökad städning, avgränsning av hur många personer som befinner sig i Tivoliland – listan kan göras lång för alla säkerhetsåtgärder.”

Trängselvärd är belagt i svenskan i den här betydelsen sedan 2020.