Språkpolisen

Text:

På ett mjölkpaket med skruvlock av plast läser jag att ”korken sorteras som plast”. Ett annat mejeri skriver att ”skruvkorken lämnas i behållaren för plast”. Ingen kork syns i närheten. Är ordet skruvlock tabubelagt?
Bo

Apropå detta förfärliga ord formula. Vad är det för fel på ordet sammansättning? Det är väl den man avser. Formula eller formel handlar oftast om kemi eller trollerikonster.
Britt

Som disputerad i engelska med ett förflutet i ordboksbranschen har jag god näsa för anglicismer – som jag avskyr! Personer i alla åldrar strävar efter att upplysa lyssnarna om att de minsann tar del av amerikanska tv-serier genom att ideligen utropa wow! Vad är det för fel på voff!?
Bengt

I lägenhetsannonser skrivs inte byggår när det handlar om riktigt gamla hus, utan anno. Varför? Blir huset liksom finare då? Mäklarspråket kan reta en äkta gammal språkpolis något alldeles oerhört!
Elsa

Det lös hemma i ditt fönster i går kväll har jag hört många gånger. Varför är det så många som säger lös i stället för lyste? Har retat mig på detta i minst 40 år.
Sten