Språkpolisen

Text:

Det lös hemma i ditt fönster i går kväll har jag hört många gånger. Varför är det så många som säger lös i stället för lyste? Har retat mig på detta i minst 40 år.
Sten

I väderprognoserna är det i dag mer regel än undantag att beskriva ett temperaturintervall genom att säga temperaturen blir mellan fem till tio grader. Jag fick tidigt lära mig att det ska heta mellan fem och tio grader, alternativt från fem till tio grader. Är jag onödigt snarstucken när jag retar upp mig på mediernas sätt att beskriva temperaturintervall?
– Tomas

En av de mera stötande formuleringarna i den Google translate-påverkade nysvenskan är i det vilda, som nog inte alltid ligger ända bort i vildmarken. Det som avses är oftast i det fria, i naturen eller – om djur avses – i vilt tillstånd
– Bengt

I detta särskrivningens tidevarv blir jag lika häpen varje gång en person skriver att något är förjävligt. Ska vi nu också behöva stå ut med att ord som ska skrivas isär skrivs ihop?
– Britt

Är det bara jag som tycker att formuleringen ”Jag tänker att” låter löjlig? Är det något modernt? Kommer det från engelskan? Eller vågar folk inte ha en åsikt nu för tiden? ”Jag tycker att vi gör så här”, ”Jag vill att”, ”Vore det inte bra om” har alla blivit ”Jag tänker att”. Tänker gör vi väl alla? 
– Kristina