Språkpolisen

Text:

Uttryck från sjukvården används ofta som allmän förstärkning eller felaktigt. ”Bostadsbristen för studenter har varit akut under fem år nu.” Då är den väl egentligen kronisk? Uttrycket kliniskt vitt – vad betyder det? Operationskläder är till exempel vanligen gröna.

– Göran

Varsågod har bytts ut mot ingen fara. Varför? Jag har blivit så gammal att jag uppskattar de enkla, vardagliga sakerna och har ibland blivit anklagad för mitt ohejdade tackande. Jag funderar på att sluta, då tacket åtföljs av ingen fara i 99 fall av 100! Suck.

– Valentin

Alltför ofta ser jag i massmedia att ordet museum kallas detsamma i flertal, men det är fel. Museer heter det när det handlar om fler än ett.

– Elsa

Dansbandsveckan i Malung inleds med Guldklavengalan. Priset är en guldklav (klav som i G-klav). Hela tiden säger många, inklusive konferencier i Grönlandsparken, Guldklave. Klave är en helt annan sak.

– IngaBritta

(Miss)bruket av ordet själv när man egentligen menar ensam är utbrett. (Se även Språktidningen 6/2017.) Om någon till exempel frågar bor du själv? så svarar man som språkpolis gärna ja, en så viktig sak som att bo vill jag inte låta någon annan göra åt mig. Detta fenomen sägs ibland bero på en rädsla för ordet ensam, som upplevs som ett pinsamt ord.

– Carl