Snart dags för Lättlästdagen 2023!

Välkommen till Lättlästdagen 2023! I år möter du forskare, författare och andra experter som berättar om ny läsforskning, diskuterar lättlästa texters betydelse och tipsar om knep för begripliga texter.

Text:

Språktidningen och Vilja förlag bjuder i samverkan med Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, in till en heldag för dig som är intresserad av språk, läsning och begriplighet eller som arbetar med personer som har behov av lättläst. Lättlästdagen 2023 äger rum fredagen den 17 november på Citykonferensen i Stockholm.

I år har vi bjudit in författare, forskare och andra experter som berättar om ny läsforskning, skildrar lättlästa texters betydelse, tipsar om knep för begripliga och inkluderande texter samt ger råd för att främja läsning.

Du möter författaren Alexandra Pascalidou i ett samtal om att ge röst åt berättelser som annars har svårt att komma fram, litteraturforskaren Anders Ohlsson som diskuterar sina erfarenheter av läscirkelmetoden shared reading, författaren Magnus Ljunggren som skildrar hur en dyslektiker kom att älska bokstävlarna, litteraturvetaren Martin Hellström som berättar om knep som väcker ungas läsintresse, journalisterna Bengt Fredrikson och Moa Candil som ger råd om att skriva lättläst, didaktikforskaren Ann Boglind som delar med sig av erfarenheter om gemensam läsning samt Lena Lind Palicki, chef för Språkrådet, och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, som tipsar om vägar till texter som är både begripliga och inkluderande.