Pressmeddelande: Språktidningen utser vackraste och roligaste ortnamnen

Så kan du nominera dina favoriter från Sveriges geografi.

Text:

Bild: Sofia Hydman

Kanske Pungpinan, Mensträsk eller Snopptorp? I nya numret börjar jakten på Sveriges roligaste och vackraste ortnamn. Språktidningen samlar nu in nomineringar för att kunna utse de ortnamn som får flest att le och hjärtat att slå lite extra.

– Ortnamn som får oss att fnissa i dag var i regel helt neutrala när de bildades. När betydelser förändras kan det som en gång var helt oskyldigt framstå som magstarkt eller ekivokt, säger Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen.

Ett klassiskt exempel är Snopptorp, ett ortnamn som bland annat finns i Eskilstuna.

– Jag kan inte låta bli att småskratta varje gång jag ser sexans buss mot Snopptorp. Men snopp i betydelsen ’penis’ är ganska ny. Ortnamnet syftar på att det var en fastighet som styckades av. Den blev helt enkelt avsnoppad, säger Anders Svensson.

När det talas om vackra ortnamn i allmänhet nämns ofta Klockrike, Lyckeby och Morgongåva som mångas favoriter.

– Gemensamt är att det är ortnamn som väcker positiva associationer. Men det är också många som lyfter fram de stämningar som namn som Ensamheten, Drömme och Njutånger kan skapa, säger Anders Svensson.

I samråd med namnforskare och andra språkexperter kommer Språktidningen att välja ut ett antal kandidater. Därefter får läsarna rösta fram de roligaste och vackraste ortnamnen. Nomineringar kan mejlas till ortnamn@spraktidningen.se.

I Språktidningen 6/2021 berättar vi om hur språkutvecklingen förändrar uppfattningen om ortnamn. Vi påbörjar också med läsarnas hjälp sökandet efter de roligaste och vackraste ortnamnen.

Kontaktperson:

Anders Svensson
chefredaktör och ansvarig utgivare
anders@spraktidningen.se
0768-68 58 24