Nu släpper vi biljetterna till Språkforum 2023

Välkommen till Språkforum! Under en rolig och lärorik heldag möter du bland andra Sara Lövestam, Karin Milles, Anders Svensson och Lena Lind Palicki.

Text:

Fredagen den 20 oktober på Citykonferensen i Stockholm är det dags för Språktidningens årliga konferens Språkforum. Vi bjuder in till en lärorik och underhållande heldag där du får inblickar i aktuell forskning, nya rekommendationer och pågående språkförändringar, nyttiga tips om hur du använder svenska språket bättre både i jobbet och privat samt historiska tillbakablickar som ger andra perspektiv på dagens språkbruk.

Christian Mattsson, redaktionschef för Svenska Akademiens ordbok, SAOB, berättar om arbetet med att slutföra en av världens mest anrika ordböcker och vad som händer med SAOB efter att bokstäverna ä och ö är avbockade.

Karin Milles, språkforskare på Södertörns högskola, skildrar en ny situation i skolan när elever vill bli omtalade med pronomen som hen och dom och hur det fungerar i praktiken i klassrummen.

Johan Brandtler, grammatikforskare vid Stockholms universitet, visar hur vi kan använda grammatisk struktur för att både förenkla och försvåra – och för att bena ut en snårig text av Lena Andersson eller göra Harry Potter riktigt svårläst.

Sara Lövestam, författare och föreläsare, djupdyker i kanslisvenskan från förr och nu – ett myndighetsspråk där vissa verkar tycka att det är så lockande att stuva in ännu en inskjuten bisats, ett extra svårt ord eller ytterligare en prepositionsfras.

Karin Senter, språkforskare vid Uppsala universitet, har studerat förortsslang och förortsklang. Här beskriver hon förortssvenskan och reaktionerna den väcker samt hur talarna själva ser på sitt språk.

Lena Lind Palicki, språkforskare vid Stockholms universitet och tillträdande chef för Språkrådet, och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, diskuterar i nya boken Viktig svenska vad vi egentligen talar om när vi talar om språk och varför det i flera klassiska språkriktighetsfrågor är dags för nya vägval och normer.

Ingrid Olsson, språkvårdare på Språkrådet, är expert på klarspråk. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att skriva texter som lever upp till språklagens krav på en svenska som är vårdad, enkel och begriplig.

Fler programpunkter tillkommer!