Dags att embrejsa årets nyord!

Text:

Betalskugga
Avsaknad av mobiltäckning som gör att det inte längre går att använda kort i betalterminaler i fjällvärlden. Sett/hört första gången: 2013.

¶ Ursäkta, här har vi betalskugga. Kontanter är kung när avkoppling kräver uppkoppling.

Turist 20 februari 2013

Bjudkaffe
Kaffe som serveras kostnadsfritt till någon som inte har råd, sedan en kund betalat för två koppar men bara druckit en. 2013.

¶ Köp en kaffe till priset av två. Den andra koppen går till en behövande. Trenden med ”bjudkaffe” har fått fäste i Göteborg.

Göteborgs-Posten 2 augusti 2013

Brexit
Ökad användning: Storbritanniens eventuella utträde ur EU. 2012.

¶ Utsatta människor letar syndabockar. Inte sällan pekas den europeiska unionen ut. EU-fientliga partier har opinionsvinden i ryggen. Storbritannien är ett talande exempel. Där har premiärminister David Cameron i ett svagt ögonblick lovat folkomröstning om ”Brexit” – brittiskt EU-utträde.

Sydsvenskan 7 november 2013

[från engelskan, sammandragning av British, ’brittiskt’, och exit, ’utträde’, bildat i analogi med grexit, ’grekiskt utträde ur EMU’]

Budgetstup
Ökad användning: ord som används för att beskriva att USA:s statsbudget inte tillåter mer utgifter, och att staten därför tvingas lägga ner viss offentlig verksamhet i väntan på en godkänd budget. 2012.

¶ USA står åter vid randen av ett budgetstup. Den amerikanska ekonomin hamnar i frysläge om inte kongressen kan enas om en budget före den första oktober. Republikanerna väljer att försöka stoppa Barack Obamas största reform.

TT 20 september 2013

[efter engelskans fiscal cliff; uttrycket fick allmän spridning efter att USA:s riksbankschef använde det i februari 2012, och landet har sedan dess återigen hamnat i liknande situationer]

Carpa
Ökad användning: passa på att njuta av något medan tillfälle ges. 2011.

¶ Vet du vad carpa betyder? Jag bara älskar det nya ”hittepå-verbet” som poppar upp allt oftare i min närhet. Att carpa. Att njuta i nuet. Kanske har de skavda vita träbokstäverna som bildat ”Carpe diem” på så många tavellister runt om i Sverige de senaste åren till slut gjort verkan?

Upsala Nya Tidning 27 september 2013

[efter latinets carpe diem, ’fånga dagen’]

Dygnis
Ökad användning: förskola öppen dygnet runt. 2012.

¶ Det innebär inte att barnen ska vistas där dygnet runt. Tanken är att familjerna ska kunna hitta individuella lösningar och lösa livspusslet, genom att hämta och lämna på ”dygnis” de tider som passar deras schema.

Metro 4 oktober 2013

[bildat i analogi med dagis och nattis]

E-cigarett
Ökad användning: elektronisk cigarett som innehåller nikotin men ingen tobak. 2008.

¶ Om det kommer in unga kunder som inte rökt tobak innan, har jag som vana att varna för att det finns vissa risker med e-cigaretten. Undersökningar visar till exempel att e-rökaren i sin tur kan bli beroende av nikotinet i e-cigaretten och att det sedan kan leda till tobaksrökning.

Veckans Affärer 24 oktober 2013

Embrejsa
Ökad användning: omfamna eller anamma. 2006.

¶ Ska embrejsa misären lite mer, kanske jag kan bli en positivare person.

Twitter @attolave 9 maj 2013

[efter engelskans embrace med samma betydelse]

Enveckasförsvar
Försvar som bara har förmåga att göra motstånd i en vecka. 2013.

¶ På vår kontinent har vi de senaste 60–70 åren vant oss vid att gömma oss bakom USA:s kjolar och låta amerikanska skattebetalare stå för stora delar av den europeiska säkerheten. Det är inte bara Sverige som med sitt enveckasförsvar litar på att grannländerna ska komma sättandes om vi blir anfallna.

Svenska Dagbladet 7 april 2013

E-sport
Ökad användning: tävlingsspelande som utförs med dator eller spelkonsol. 2003.

¶ Det har skrivits sporthistoria i Bukarest i helgen. Inte bara har svensken Madeleine ”MaddeLisk” Leander vunnit det första kvinnliga världsmästerskapet i datorspelet Starcraft 2, utan hon är också den första personen någonsin som dopingtestas i tävlingsinriktat datorspel, så kallad e-sport.

Sesf.se 18 november 2013

5:2-diet
Diet med kraftigt begränsat kaloriintag under två dagar per vecka och normalt ätande under veckans fem resterande dagar. 2013.

¶ Svält stressar cellerna som aktiverar en skur av försvarsreaktioner. I teorin sker detta vid 5:2-dieten, cellerna luras att tro att det är svält, och deras försvar ska skänka oss friskare hjärtan, skarpare hjärnor och längre liv. Men det är en aura av mirakelkur som återstår att bevisa.

Svenska Dagbladet 3 september 2013

[efter engelskans 5:2 diet]

Funktionell dumhet
Okritiskt förhållningssätt som förbättrar produktiviteten. 2013.

¶ Funktionell dumhet innebär att man är kompetent och gör sitt jobb som man ska, men utan att kritiskt reflektera över om det är meningsfullt eller samhällsnyttigt. Medarbetarna ställer inga kritiska frågor om varför man ska följa modenycker och annat oreflekterat som företagsledningar gärna ägnar sig åt. Funktionell dumhet kan också innebära att man köper flummigt visionsprat och tar det på allvar.

Chef 30 maj 2013

Fäbodifiering
Trend där storföretag marknadsför masstillverkade produkter som småskaliga, närproducerade och autentiska. 2013.

¶ Fäbodifiering – när en industriell matjätte profiterar på vurmen för småskalighet.

Filter 15 maj 2013

Global hektar
Ökad användning: mått för att beräkna naturresursutnyttjande. 2010.

¶ Det ekologiska fotavtrycket för Huddinge kommun är cirka 5,5 globala hektar per invånare. Det innebär att vi skulle behöva två jordklot till om alla skulle konsumera som man gör i Huddinge.

Huddinge.se 14 augusti 2013

Gubbploga
Ökad användning: snöröjning där plogning av bilvägar prioriteras före plogning av busshållplatser och gång- och cykelvägar; ordet används också i överförd betydelse. 2012.

¶ Vi män blir ständigt fördomsfullt anklagade för att sitta med fötterna på bordet med en öl i handen tittande på fotboll medan frugan sliter häcken av sig. Det är inte bara sexism det är en hejdlös kränkning. Dessutom om vi någon gång gör något som märks så bli vi anklagade för att ”gubbploga”.

Bloggkommentar 3 januari 2013

Hikikomori
Ökad användning: ung person som isolerar sig i föräldrahemmet. 2012.

¶ De kallas hikikomoris, unga japaner som i stället för att ta steget ut i vuxenlivet drar sig undan yttervärlden, klipper banden till sina vänner och isolerar sig i hemmet månadsvis eller åratal. Vissa lämnar inte ens sina rum för att äta.

Svenska Dagbladet 18 september 2013

[från japanskans hikikomori, ’dra sig undan’]

Hypa
Bete sig överenergiskt och smågalet. 2013.

¶ Idag på väg hem från skolan så såg jag, Johanna och William en rosa bil! Fattar ni hur mycket vi hypade (eller jag och Johanna då). Vi blev helt exalterade av någon konstig anledning.

Personlig blogg 24 maj 2013

[avledning till hyperaktiv]

Hämndporr
Naken- eller sexbilder som publiceras på internet som en hämnd mot en tidigare partner. 2013.

¶ Principen är enkel. Ett gammalt ligg eller ett ex skickar in nakenbilder till en sajt och bilderna sprids med ett par klick över hela världen. Ännu en sajt för ”hämndporr” har retat upp känslor i USA.

Nyheter 24 23 januari 2013

Hästlasagne
Lasagne innehållande odeklarerat hästkött. Ordet används också i överförd betydelse för något som är av låg kvalitet och av oklart ursprung. 2013.

¶ Jag tvivlar på att Per Morberg själv kan pricka in regionerna i Chile där druvorna till hans viner odlas. Tvivlar på att han ens dricker dem själv. Konstigt nog är de här identitetslösa vinerna raka motsatsen till utvecklingen inom mat där råvara, producent, ursprung och hantverk är något de flesta idag bryr sig om. När ska vi sluta dricka hästlasagne?

Nöjesguiden 29 maj 2013

Kjolprotest
Protest mot att kortbyxor inte är tillåtna arbetskläder, där män i stället klär sig i kjol i sommarhettan. 2013.

¶ I början av juni var det 13 tågvärdar på Roslagsbanan i Stockholm som under två veckor satte på sig kjol. De gjorde detta för att klara hettan i tågen som saknar luftkonditionering och som en protest mot sin arbetsgivare som förbjöd dem att bära shorts. Men tågvärdarna i Göteborg som GT talade med gav tummen ner till kollegorna i Stockholms kjolprotest. ”Omanligt”, tyckte de.

Göteborgs-Tidningen 18 juni 2013

Klicktivism
Ökad användning: aktivism bestående av att skriva under upprop på webbplatser, klicka ”gilla” på Facebook och liknande. 2010.

¶ Både Avaaz och liknande sajter (MoveOn, GetUp, 38 Degrees) får ibland kritik för att bara åstadkomma ”klicktivism”, istället för aktivism. Men de flesta av dem jobbar också offline, och online är bredden och snabbheten imponerande.

Arbetet 4 mars 2013

[ordet används främst av kritiker, som menar att denna form av aktivism inte bygger på verkligt engagemang]

Köttskatt
Ökad användning: skatt som föreslås tas ut på köttprodukter eftersom de belastar miljön mer än vegetabilier. 2000.

¶ Vi måste konsumera mindre kött och inte tro att det finns hälsosamma och miljösmarta animalier som möjliggör en fortsatt överkonsumtion. Bästa sättet är att införa en konsumtionsskatt på animalier – en så kallad köttskatt.

SVT Debatt 22 oktober 2013

Linjär tv
Ökad användning: traditionellt tv-tittande efter en tablå som lagts av tv-kanalen. 2006.

¶ Men även om de flesta nog tror att on-demand-tv kommer att ta över en allt större del av tittandet, är det fortfarande linjär tv som drar in de stora pengarna.

CIO Sweden 3 juni 2013

[linjär tv är en så kallad retronym, ett nytt ord för en gammal företeelse]

Läxrut
Ökad användning: skatterabatt för läxhjälp. 2012.

¶ Efter kritiken mot att läx-rut, möjligheten att göra avdrag för läxhjälp, skapar en ojämlikhet fattade den moderata arbetsstämman också beslut om att alla ska ha rätt till läxhjälp.

Svenska Dagbladet 20 oktober 2013

[bildat till rut-avdrag, ’skatteavdrag för hushållsnära tjänster’]

Löpsedelsteater
Teateruppsättningar som strävar efter att göra sensation. 2013.

¶ Den går som en löpeld över Teater-Sverige: Jakten på de svarta rubrikerna. En vilja att vara lika snabb, chockerande och sensationell som kvällstidningarna. Vi kan kalla det löpsedelsteater, med ett inslag av blodrött.

Svenska Dagbladet 20 juni 2013

Mobilmissbruk
Ökad användning: ohälsosamt beroende av mobiltelefon. 2003.

¶ En australisk forskningsrapport visar att mobilmissbruk kan ge samma abstinenssymptom som spritmissbruk: människor fick tydliga fysiska problem då de berövades sina smartphones.

Göteborgs-Tidningen 3 november 2013

Nagelprotest
Protest som uttrycks genom att man målar naglarna i symbolisk färg. 2013.

¶ Nu syns regnbågsfärgade naglar från norr till söder efter Expressens kampanj #hejaemma. Mängder av män, kvinnor och barn vill hylla höjdhopperskan Emma Green Tregaros nagelprotest mot Rysslands hårda anti gay-lagar.

Expressen 18 augusti 2013

Nätvandra
Ökad användning: söka upp unga på nätet för att kunna ge stöd. 2007.

¶ Som lärare är det självklart att man ska finnas där eleverna finns, tycker Pia Widegren. I dag arbetar hon som utvecklingsledare inom Motala kommun och föreläser om hur man som vuxen kan ”nätvandra” – samtala med unga på nätet.

Dagens Nyheter 15 maj 2013

[bildat i analogi med nattvandra]

Otrohetskontroll
Övergrepp där en kvinnas underliv kontrolleras under förevändning att avslöja sexuell aktivitet. 2013.

¶ Det är inte ett sexualbrott att mot en kvinnas vilja genomföra en ”otrohetskontroll” av hennes underliv eftersom syftet inte är sexuellt.

Dagens Juridik 20 februari 2013

[Högsta Domstolen beslutade senare att otrohetskontroll var att betrakta som våldtäkt]

Rutkod
Maskinellt läsbar kod med tecken i form av rutmönster, till exempel qr-kod. 2013.

¶ För att du ska kunna göra ägarbyte via appen behöver du ha tillgång till fordonets registreringsbevis i original. Du bevisar att du är ägare och därmed har tillgång till handlingen genom att fotografera den rutkod som finns på registreringsbeviset.

Transportstyrelsen.se 6 mars 2013

[bildat i analogi med streckkod]

Satsig
Ökad användning: ambitiös. 2009.

¶ Vi fick se en extremt underlig och ofattbart satsig modevisning med svart-vita fantasyinspirerade… inte kläder, snarare skapelser. Någon kom in som ett monster, en annan bar ett stort slott på huvudet som hatt. Rätt coolt.

Personlig blogg 29 september 2013

[avledning till satsa]

Selfie
Självporträtt publicerat i sociala medier. 2013.

¶ Den bild som skapas när vi fotograferar oss själva med våra mobiltelefoner kallas just så – selfie. Det är en lek med engelskans ord för den egna identiteten.

Dagens Nyheter 18 maj 2013

[även egobild och självis förekommer i samma betydelse]

Sextremism
Metod för feministisk direkt aktion, där den kvinnliga sexualiteten används för att göra uppror mot det patriarkala systemet. 2013.

¶ Femen kallar sig själva för feministiska chocktrupper och de kallar sin aktivism för sextremism eftersom de använder sin egen sexualitet för att omvandla stillatigande förtryckthet till arg och högljudd aktion för kvinnor.

Arena 18 juni 2013

Smartplåster
Plåster som samlar in information och skickar den till läkare eller visar den i mobiltelefonen. 2013.

¶ Vid byte av smartplåster ska det dokumenteras var på kroppen plåstret är placerat. Plåstret märks med datum då det placeras.

Hassleholm.se 27 juni 2013

Snippgympa
Ökad användning: knipövningar för muskulaturen kring könsorganet som bland annat syftar till att stärka muskler och förebygga inkontinens. 2012.

¶ Snippgympa är något alla borde göra mer, inte bara nyförlösta kvinnor och gamla. Om man inte gör det för att hålla tätt kan man göra det för sexets skull – det finns lustreceptorer i bäckenbottenmuskulaturen och ju mer vältränad du är desto lättare blir det att komma i kontakt med dem.

TT Spektra 26 mars 2013

[ordet snippgympa lanserades på mikrobloggen Twitter och fick snart en efterföljare i snoppgympa]

Spökgarn
Ökad användning: fiskenät som utan tillsyn driver omkring och fortsätter att fånga fisk och andra djur. 2001.

¶ Många, många mil spökgarn dödar inte bara fisk utan även säl och tumlare. Bara i Öresund i fjor fiskade två båtar upp nära 13 kilometer herrelösa garn.

Sydsvenskan 11 september 2013

[även spöknät används för samma företeelse]

Torggängare
Ökad användning: person inhyrd för att skapa bilden av ett myllrande folkliv på ett torg. 2012.

¶ Segevång var dessutom platsen för videoskämtet där kommunala bostadsbolaget skulle introducera kommunalt anställda ”torggängare” för att klara av problemet med ett mindre livaktigt torg – dock inte mer dött än att man vid inspelningen fick stoppa folk från att passera torget.

Kvällsposten 4 maj 2013

[bildat i analogi med fotgängare]

Tvåhandsbeslut
Beslut i två led som skydd mot oegentligheter. 2013.

¶ En framträdande och allmän princip inom kommunerna är att alla utbetalningar godkänns i två led, så kallad tvåhandsattest. I Borås stad införs nu rent av tekniska system som gör det omöjligt att betala fakturor utan dessa tvåhandsbeslut.

Borås Tidning 6 april 2013

Twerka
Ökad användning: intensivt skaka rumpa i takt till musik. 2012.

¶ Att ”twerka” är att skaka sin stjärt tills skinkorna tycks upphäva gravitationen. I söndags utförde den 20-åriga popidolen Miley Cyrus historiens hittills mest omskrivna twerk när hon uppträdde på MTV video music awards.

Dagens Nyheter 30 augusti 2013

[från engelskans twerk som kan härstamma från work it eller vara ett teleskopord bestående av twist och jerk]

Utsmarta
Ökad användning: överlista. 2003.

¶ Grattis till Västtrafik som verkligen har kunder som litar på dem! Dessutom försökte de ta mer betalt än de skulle också, men jag ”utsmartade” dem enkelt!

Personlig blogg 3 januari 2013

[från engelskans outsmart]

Sammanställt av Per-Anders Jande, Språkrådet och Anders  Svensson, Språktidningen.