Aktuella nyord: kulflation, judasdjur, hyschpengar, utförare

Vi tittar närmare på fyra nyord i svenskan.

Text:

Bild: Istockphoto

kulflation

Kulflation uppstår när konsumenter lägger pengar på nöjen trots bistra tider.

Trots en nedgång i ekonomin har inte inflationen i Sverige sjunkit i samma takt som åtskilliga experter förutspått. En anledning är kulflation – ett begrepp som syftar på att många ändå lägger pengar på nöjen som resor, restaurangbesök och konserter. Sveriges Radio rapporterar att detta bidrar till att inflationen fortsätter ligga på höga nivåer: ”I ekonomkretsar har begreppet funflation, eller på svenska kulflation, börjat användas som en beskrivning på den inflationsdrivande tjänstekonsumtionen som vi nu ser.”

judasdjur

Judasdjur används för att utrota invasiva arter.

I östra Norrbotten försöker jägare med hjälp av judasdjur förhindra att mårdhunden etablerar sig i Sverige. I det här fallet är det just mårdhund som används. Judasdjur är steriliserade och försedda med gps-sändare – och leder därmed jägarna till andra mårdhundar. Dagens Nyheter berättar att metoden används på många håll: ”Att spåra djur genom dess artfränder, med så kallade judasdjur, har länge använts för att utrota invasiva arter världen över.” Judasdjur syftar på Judas Iskariot som enligt Bibeln förrådde Jesus för 30 silverpenningar.

hyschpengar

Hyschpengar används för att köpa en persons tystnad.

Medierapporteringen om USA:s förra president Donald Trump har på senare tid ofta handlat om hyschpengar. För att människor som har tillgång till komprometterande uppgifter om honom ska tiga ska han ha betalat ut stora summor. En sådan utbetalning till porrstjärnan Stormy Daniels kommer att prövas av domstol nästa år. Aftonbladet uppger att det rör sig om en historisk rättsprocess: ”I april blev Donald Trump första ex-presidenten att åtalas för brott. Det gällde då misstankar om att han ska ha förfalskat bokföringen i samband med utbetalningar av så kallade hyschpengar.” Hyschpengar är ett översättningslån av engelskans hush money.

utförare

En utförare är en lejd mördare.

I den våldsvåg som drabbat flera svenska städer har en rad skjutningar och bombdåd genomförts av utförare. Det rör sig om personer – i regel unga män – som mot betalning åtar sig uppdrag. Beställarna av attentaten har ledande roller inom kriminella nätverk och dåden är riktade mot personer med koppling till rivaliserande nätverk. Svenska Dagbladet skriver att en gruppering anlitar utförare från andra nätverk: ”Foxtrotnätverket, som uppges ledas av så kallade ’Kurdiska räven’, är allierat med två nätverk i Bro och Jordbro som agerar utförare åt Foxtrot.”