Aktuella nyord: aktivklubb, spökbiljett, tsartåg, rizz

Vi tittar närmare på fyra aktuella nyord i svenskan: aktivklubb, spökbiljett, tsartåg och rizz.

Text:

Bild: Istockphoto

aktivklubb
aktivklubbar tränar höger­extremister bland annat närstrid.

Inom vissa högerextrema kretsar finns ett uttalat förakt mot så kallade tangentbords­krigare – personer inom den egna rörelsen som diskuterar politik på nätet men som inte vill ta kampen på gatorna. En motreaktion är aktivklubbar som i praktiken fungerar som slagsmåls­klubbar. Träningen är inriktad på närstrid och mental styrka. Aftonbladet skriver om ideologin bakom aktivklubbarna som gör att vissa nu ironiskt kallar sig gymnazister: ”Aktiv­klubbarna ska i stället vara ’en plantskola för en ny typ av människa’. Förändringens första steg börjar på ­gymmet, där liberalismen drivs ur kroppen, ett styrkelyft och en repetition i taget. De aktiva är en minoritet, ett manligt avantgarde skiljt från massan.”

spökbiljett
En spökbiljett går inte att ­boka trots att resan finns i tidtabellen.

Många inställda avgångar, stora förseningar och slopandet av ombokningsbara biljetter. Vintern har varit tuff för både SJ och resenärerna. När bolaget släppte vårens biljetter var en tredjedel av resorna inte bokningsbara. Aftonbladet konstaterar att dessa tåg kommer att gå om inte banarbeten eller fordonsbrist sätter stopp. Men i dagsläget rör det sig om så kallade spökbiljetter: ”Att det kommer att se ut som att SJ lägger upp ’spökbiljetter’ på hemsidan, beror också på att avgångslistan mer är en plan än en faktisk lista på tåg.”

tsartåg
Ett tsartåg kan vara en ny rysk försvarslinje i Ukraina.

I somras började ryska trupper placera godsvagnar på ett järnvägsavsnitt på ockuperad mark i Ukraina. Experter tolkar ansamlingen av vagnar som ett tsartåg – ett sätt att skapa en ny försvarslinje mot ukrainska motangrepp. Expressen ­rapporterar att det rör sig om totalt omkring 2 100 godsvagnar: ”Tågkonvojen, som går under ­namnet ’tsartåget’, uppges vara 30 kilometer lång. Den sträcker sig från den rysk­ockuperade Olenivka till ­Volvno­vakha i Donetsk-regionen, söder om staden Donetsk.”

rizz
Den som har rizz har förmågan att attrahera en partner.

Rizz utsågs till 2023 års ord i engelskan av Oxford dictionaries. Rizz – som både kan användas som substantiv och verb – är en kortform av charisma. Ordet har även lånats in i svenskan. Tidningen Café berättar att den som besitter rizz har den charm som krävs för att attrahera en partner: ”Har du mycket rizz är det förmod­ligen enkelt att vinna andras intresse, utan någon större ansträngning.”