Nu kan du skriva med hjärnan

Text:

Elektroder i hjärnan fångar upp elektriska nervimpulser från de delar som styr handrörelser – när man tänker sig att man skriver för hand.

Nu är det möjligt att skriva direkt med hjärnan! Du måste bara tänka dig att du skriver bokstäver med handen, så hamnar texten på skärmen. Allt sker med hjälp av elektroder i hjärnans motorbark, meddelar tidskriften Forskning & Framsteg: ”Amerikanska forskare visar att det går att översätta aktivitetsmönster i hjärnan till text på en dataskärm.”

Och det kan gå undan. En person kallad T5, förlamad från nacken och neråt, har med blotta tanken skrivit hela 90 tecken i minuten.

Med denna hastighet går det att skriva och svara på frågor i realtid, menar Frank Willett, hjärnforskare vid Howard Hughes medical institute vid Stanford University. Det är jämförbart med vad en person i T5:s ålder knappar på en smartphone, som är runt 120 tecken.

Metoden kan i framtiden hjälpa exempelvis personer som tappat talförmågan på grund av förlamning eller sjukdom. Resultaten har publicerats i Nature.

Maria

Illustration: Nature 2021.

Beställ Språktidningen!
Prenumerera | Lösnummer | Digital prenumeration