Veckans nyord: kamikazetips

Text:

Den som vågar sig på ett kamikazetips sticker ut hakan. Det rör sig om en gissning vid en tidpunkt där det finns en mängd osäkerhetsfaktorer.

Under andra världskriget använde Japan kamikazepiloter för att attackera fiender. Planen lastades fulla med bomber eller sprängämnen. Piloterna kraschade avsiktligt sina plan mot fiendernas fartyg. Det rörde sig alltså om rena självmordsuppdrag.

Kamikazetips används främst inom sportjournalistiken. Liknelsen med självmordspiloterna understryker att tipset ges vid en tidpunkt när det egentligen inte är möjligt att komma med någon kvalificerad gissning. Ett kamikazetips kan till exempel lämnas långt innan säsongsstarten när förutsättningarna inte är kända.

I Aftonbladet tippar Kalle Karlsson utgången i Premier league. Men han konstaterar att det finns nyförvärv som skulle kunna förändra bedömningen:

Vad händer om City värvar Leo Messi? Ja, det är en risk man får ta när man ska göra kamikazetips ”en evighet” före ligastart. Självklart kommer en eventuell Messi-värvning förändra förutsättningarna, men jag är inte ens säker på att det räcker med en 33-årig Messi för att bräcka Liverpool.

Mats Wennerholm kommenterar i Aftonbladet ett tidigare tips om SHL:

Tippade Linköping näst sist i mitt rekordtidiga kamikazetips, så får väl hålla fast vid den bottenfinalen.

Kamikazetips är belagt i svenskan sedan 2017.

Anders

Illustration: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!