Veckans nyord: guldmunk

Text:

En guldmunk är en man som avstår från att ha sex i ett år. Somliga gör valet för att maximera sin fysiska prestationsförmåga. Andra har mer filosofiska resonemang bakom sina beslut.

På sistone har det talats bland annat om incels och Tindermän. Det som de har gemensamt är att de saknar en partner – men där en Tinderman kanske känner sig ratad uttrycker en incel ofta fientlighet mot personer som har kärleksrelationer.

En guldmunk lever också i celibat. Men celibatet är självvalt. Inför OS 2018 skrev Expressen om hur skidåkaren Matts Olsson inte hade sex på ett år för att maximera sin fysiska prestationsförmåga:

Det var forne landslagsåkaren Jens Byggmark som först berättade sanningen om Matts Olssons säregna uppladdning. I landslagskretsar går Olsson under smeknamnet ”Guldmunken”.

Tidigare i år berättade Carl Cederström om hur han bestämde sig för att leva i celibat i ett år. Efter det året ansåg han sig ha gjort sig förtjänt av titeln guldmunk. Nyligen skrev han i Svenska Dagbladet att han blivit kär – och därmed var tiden som guldmunk över:

Sedan hände något som förändrade allt. Nu berättar han hur övertygelsen om att leva som ”guldmunk” byttes mot ett annat åtagande: plikten att älska.

Guldmunk är belagt i svenskan i den här betydelsen sedan 2017. En munk förknippas med celibat. Det finns många företeelser med lång utsträckning i tiden som är förknippade med guld, som guldklocka (25 år) och guldbröllop (50 år). Men titeln guldmunk ligger alltså inte lika långt bort i framtiden.

Den kvinnliga motsvarigheten är guldnunna. Den är dock inte lika vanlig i språket.

Anders

Foto: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!