Veckans nyord: bolundare

Text:

Bolundaren är en utbyggnad av attefallshuset. Och det var i sin tur en utökning av friggeboden.

En rad svenska bostadsministrar har gjort avtryck i språket i form av eponymer, ord bildade till deras namn. Mest klassisk är kanske friggebod, ett ord som myntades 1979 efter folkpartisten Birgit Friggebo. Det sägs att det var utredare på bostadsdepartementet som använde friggebod som arbetsnamn för en fristående komplementsbyggnad som inte krävde bygglov.

Riksdagen klubbade 2014 det som i folkmun kom att kallas attefallshus efter kristdemokraten Stefan Attefall. Byggnaden får vara max 25 kvadratmeter. Och till skillnad från friggeboden får den användas som permanentbostad.

När kristdemokraten Mats Odell 2006 beslutade att investeringsstöd och räntebidrag för nybyggda hyreshus skulle fasas ut fick många företag bråttom att komma igång. Därför gjöt de mängder av bottenplattor till hyresfastigheter. Eftersom byggena då hade påbörjats före avvecklingen kunde de få del av stöden. Dessa bottenplattor kallades odellplattor.

En liknande bakgrund hade danellgrop efter utredaren Georg Danell. Hulthstuga syftade på Stockholms bostadsborgarråd Mats Hulth. Per Albin-torp anspelade på en politisk uppgörelse från 1933 då regeringen, som leddes av socialdemokraten Per Albin Hansson, gjorde det möjligt för skogsarbetarfamiljer att ta förmånliga lån till torpbyggen.

Nu är det bostadsminister Per Bolund som har fått ge namn åt en byggnad. Dagens Nyheter skriver om skillnaderna mellan attefallshuset och bolundaren:

Sedan den 1 mars i år får ett atte­fallshus byggt för boende vara 30 kvm i yttermått. Ett skäl till det var att politikerna hoppades att fler ska bygga just för uthyrning. 25 kvm an­sågs lite snålt tilltaget för att få plats med både kök och badrum.För att markera skillnaden har det nya, större attefallshuset kommit att kallas bolundare, efter nuvarande bostadsminister Per Bolund (MP), som lade fram förslaget i riksdagen.

TT skriver att ordet bolundare härstammar från Miljöpartiet:

Det är nu fem år sedan beslutet att tillåta villaägare att uppföra komplementbostäder på 25 kvadratmeter utan bygglov klubbades igenom. Förslaget togs fram av dåvarande bostadsminister Stefan Attefall som gett det lilla huset sitt inofficiella namn. Nu hoppas hans efterträdare alltså på att bli ihågkommen för den uppgraderade ”bolundaren”.

Bolundare är belagt i svenskan sedan 2019.

Anders

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!