Veckans nyord: immunitetspass

Text:

Den som har ett immunitetspass kan få resa mellan länder utan att testas för coronaviruset. En annan typ av immunitetspass kommer att användas inom idrotten.

Turismen och flygindustrin har i många länder drabbats hårt av coronakrisen. För att kunna få igång resandet har flera länder börjat diskutera immunitetspass. Den som är immun mot coronaviruset ska alltså få ett dokument som kan användas vid resande och andra aktiviteter.

Emanuel Karlsten diskuterar i Göteborgs-Posten ett förslag från Madrid. Han skriver att immunitet kan bli framtidens gräddfil:

Med immunitetspass skulle man få tillgång till museum, gym och andra utrymmen som annars var avstängda. Spaniens regering slog tillbaka, dels på grund av diskriminering, men också för att det saknas tillräcklig kunskap kring immunitet. Men förutsatt att kunskapen utvecklas – kommer en utveckling mot immunitetsprivilegier kunna undvikas?

En annan typ av immunitetspass kommer att introduceras bland annat inom skidåkningen. TT rapporterar att Internationella skidförbundet har infört ett nytt regelverk för vinterns tävlingar:

Vid dopningstesterna som görs utanför tävlingar ska det även samlas in blodprover för att se om de aktiva har antikroppar för det nya coronaviruset och därför är immuna under en tid. Provtagningen gäller från och med augusti. Svaren ska presenteras i ett immunitetspass och de aktiva som har antikroppar slipper under en period att genomgå testning för pågående smitta.

Immunitetspass är belagt i svenskan sedan 2020.

Anders

Illustration: Pixabay