Veckans nyord: social distansering

Text:

Minimera de sociala kontakterna och håll fysiskt avstånd till medmänniskor. Det är enligt myndigheterna två sätt att förhindra spridningen av coronaviruset covid-19. Åtgärderna kallas ofta social distansering.

Social distansering är en metod som används när ett virus smittas genom fysisk kontakt eller genom luftburna droppar från nysningar eller hostningar. Metoden går ut på att undvika situationer där smittan kan spridas. Ibland används i stället fysisk distansering i samma betydelse.

Fastighetsvärlden berättar om en person som smittades under en skidresa i Italien. Personen säger att det då inte fanns några rekommendationer om att minimera de sociala kontakterna:

Vi höll oss mest för oss själva och gick inte på särskilt många after ski, men visst. Det var trångt under luncherna och även ibland på middagarna. All information om social distansering har kommit långt senare.

I veckans horoskop i Vecko-Revyn talas det också om social distansering. Fenomenet diskuteras bland annat i horoskopet för kräftans stjärntecken:

Kära kräfta, under veckan behöver du ta dig ut mer. Nej, du ska inte ut och gå på krogen eller fest. Vi kör fortfarande på social distansering. Men! Den sociala distanseringen är INTE en ursäkt för dig att låsa in dig hemma och skita i att svara på sms. Du behöver fortfarande frisk luft, så ut och promenera mera. Och sedan kan det vara bra för dina vänner om du ringer lite oftare. Bara en tanke.

I Västerbottens-Kuriren skriver Elisabeth Lilian Holloway om hur olika grupper påverkas av social distansering:

Det myndigheterna begär av oss i riskgrupperna är att vi iakttar så kallad social distansering. Vår uppgift är att ta hand om oss och därigenom se till att vården inte blir överbelastad Detta är inte åldersdiskriminering! Myndigheterna reagerar på ett faktum: vissa grupper riskerar att bli mer sjuka än andra, och dö i större antal.

Social distansering är belagt i svenskan sedan 2011. Då användes begreppet i Expressen vid ett par tillfällen. Det är ett översättningslån bildat till engelskans social distancing. Användningen i svenskan har ökat dramatiskt under 2020 på grund av coronautbrottet.

Anders

Illustration: Pixabay