Svensk accent låter trovärdig och intelligent

Text:

En svensk accent förknippas med trovärdighet och intelligens. En fransk accent rankas däremot som sexigast och mest sofistikerad. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av språkföretaget Babbel.

I samarbete med Alex Baratta, språkforskare vid University of Manchester, har Babbel undersökt 7 500 personers attityder till accenter. Frågorna handlade om hur de såg på personer som talade ett främmande språk. Det är enligt Travel and Leisure amerikaner, britter, fransmän, tyskar, spanjorer, kanadensare, polacker och italienare som har intervjuats.

En svensk accent ligger i topp både när det gäller intelligens och förtroende. Hela 24 procent av deltagarna rankar en svensk accent som den som främst för tankarna till intelligens. Och 15 procent svarar att den är mest förtroendeingivande.

Sexigast är en fransk accent. Det är 37 procent som anser att den är mest förförisk. Ytterligare 30 procent uppger att en fransk accent är mest sofistikerad.

Vänligast är en spansk accent som anges som nummer ett av 39 procent av deltagarna. Mest bestämd, rakt på sak och professionell är en tysk accent med 33, 29 respektive 26 procent.

En amerikansk accent är den som uppfattas som mest outbildad. Det är 16 procent som förknippar den med bristande bildning. Mest ovänlig är – enligt 18 procent – en rysk accent.

Anders

Foto: Pixabay