Hon saknas i snack inför presidentval

Text:

En president kan inte vara kvinna. Det är en seglivad föreställning hos amerikaner – i alla fall att döma av deras slentrianmässiga bruk av pronomenet he, ’han’, när de talar om kommande presidenter.

Under 2016 var det ändå många amerikaner som faktiskt trodde – och ville – att en kvinna skulle vinna presidentvalet: Hillary Clinton (bilden). Likväl förekom ordet she, ’hon’, sällan i diskussionerna före valet, och pronomenet orsakade också störningar i läsningen av texter som handlade om landets nästa president. Detta visar en ny studie som genomförts av amerikanska och tyska lingvister och kognitionsvetare. Studien innefattar såväl intervjuer om förväntade vinnare som tester i läsförståelse och textproduktion.

Forskarna gjorde samtidigt liknande undersökningar i upptakten till det brittiska premiärministervalet 2017. Men här var folk mer benägna att använda she än i det amerikanska parallellfallet. Kognitionsvetaren och hjärnforskaren Roger Levy, professor vid MIT, antar att skillnaden beror på att Theresa May var premiärminister vid tillfället, och att mycket pekade på att hon också skulle sitta kvar efter valet. Dessutom lever minnet av Margret Thatchers långa ämbetstid kvar hos britterna – de är alltså vana vid att både tänka och tala om kvinnor som landets ledare. Så är det inte i USA, där man ju än så länge har noll erfarenhet av kvinnliga presidenter.

Forskarna genomförde sina experiment vid tolv tillfällen mellan juni 2016 och januari 2017, med mer än 25 000 deltagare.

Maria

Foto: Pixabay