Klimatdebatt präglar valet av årets engelska ord

Text:

Single-use är årets engelska ord enligt Collins Dictionaries. Klimatdebatten gör ett tydligt avtryck även bland de övriga kandidatorden. Där finns också det svenska lånet plogging.

I takt med att årsskiftet närmar sig kommer en strid ström av nyordslistor och årets ord-utnämningar från bland annat ordboksredaktioner. Nyligen utsåg Oxford Dictionaries toxic till 2018 års ord.

Collins Dictionaries val faller i år på single-use. Under året har inte minst konsumtionen av plast diskuterats. På olika håll i världen görs det försök att minska användningen av plastpåsar. Handlare går i vissa fall så långt att de slutar sälja engångsartiklar av plast. Och inom EU finns planer på ett förbud mot engångsartiklar som sugrör, bomullspinnar, bestick och tallrikar.

Av de tio kandidaterna återspeglade ytterligare två den pågående klimatdebatten: vegan och plogging. Plogga (’jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp’) fanns förra året med på Språktidningens och Språkrådets nyordlista. Verbet är ett teleskopord bildat till plocka och jogga.

De övriga kandidaterna var backstop, floss, gammon, gaslight, MeToo, VAR och whitewash.

Anders

Foto: Pixabay