Makedonien kan bli Nordmakedonien

Text:

Efter 27 år kan namntvisten mellan Grekland och Makedonien snart vara löst. Bägge ländernas premiärministrar är överens om namnet Nordmakedonien.

När Jugoslavien splittrades 1991 blev Makedonien självständigt. Det var dock ett namn som grannen i söder, Grekland, ansåg vara oacceptabelt. Det finns nämligen en grekisk provins och en historisk region med samma namn. Från grekiskt håll befarade vissa att namnvalet Makedonien skulle följas av territorriella anspråk.

Dispyten har blockerat inträde i såväl EU som Nato för Makedonien. När landet valdes in i FN 1993 var det som Före detta jugoslaviska republiken Makedonien – vilket också är det officiella namnet i dag.

Men nu ser den utdragna konflikten ut att vara på väg mot en lösning. Greklands premiärminister Alexis Tsipras och den makedonske kollegan Zoran Zaev har enligt Reuters kommit överens om namnet Nordmakedonien. Därmed öppnas också dörren till makedonskt medlemskap i EU och Nato.

Även om premiärministrarna är överens finns fortfarande hinder på vägen. I Makedonien har oppositionen beskrivit lösningen som ett sätt att försöka förvandla ett nederlag till en seger, skriver Reuters.

Anders

Foto: Istockphoto