Hon får första Pennsvärdet

Text:

Jenny Söderhjelm Larsson får Pennsvärdet. Hon får det för sitt arbete med att skapa en språkutvecklande miljö på Östbergaskolan i Älvsjö i södra Stockholm. Prisutdelare var statsminister Stefan Löfven.

Pennsvärdet är en utmärkelse som instiftats av Berättarministeriet. I dag delades det ut för första gången. Utmärkelsen gick alltså till Jenny Söderhjelm Larsson, mellanstadielärare i svenska och svenska som andraspråk. För två veckor sedan fick hon veta att hon var juryns val.

– Jag började gråta för att jag blev så glad och så rörd. Det kändes extra stort att Berättarministeriet såg mina ambitioner för undervisningen, säger hon.

Jenny Söderhjelm Larsson har jobbat som lärare i sjutton år. Hon beskriver arbetet som en ständigt pågående process. Både hon själv samt kollegorna och ledningen på Östbergaskolan har blivit allt bättre på att anpassa undervisningen efter enskilda elevers behov. Jenny Söderhjelm Larsson testar gärna nya infallsvinklar på olika moment i undervisningen.

– Försök att ha en kontext som intresserar eleverna. Om man till exempel ska gå igenom verbformer som imperativ kan man ge dem uppgiften att skriva en annons, berättar hon.

Förutom själva utmärkelsen Pennsvärdet får Jenny Söderhjelm Larsson ett stipendium på 25 000 kronor. Hon planerar att använda pengarna till inspirationsresor till andra skolor.

Priset delades ut av statsminister Stefan Löfven. I sitt tal hyllade han Jenny Söderhjelm Larsson och alla andra lärare i den svenska skolan.

– Som statsminister vill jag å hela Sveriges vägnar tacka för de insatser som du och dina kollegor gör varje dag, för vår demokrati – och för vårt land.

Så här löd juryns motivering till valet av Jenny Söderhjelm Larsson:

Jenny Söderhjelm Larsson imponerar med sin uppfinningsrikedom, drivkraft och förmåga att bjuda in sina elever och kollegor till ett livslångt lärande. Genom att kombinera ledarskap, frihet och kreativitet har hon skapat en språkutvecklande miljö i hela skolan som kommer alla till gagn, såväl barn som vuxna. Hon utmanar och inspirerar sina elever till att upptäcka och utveckla sitt språk och hitta glädje i dess komplexitet. Jenny är en sann förebild som värnar om varje barns individuella engagemang och på så sätt lyfter hela klassrummet.

På bilden syns även Berättarministeriets grundare och generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten.

Anders